«Πρέπει να αρχίσουμε τη διαδικασία για να δημιουργήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος στην Καταλονία, ώστε οι αποφάσεις του καταλανικού Kοινοβουλίου να είναι κυρίαρχες» δήλωσε την Κυριακή ο Κάρλες Πουιγκντεμόντ υπό τις επευφημίες των βουλευτών, λίγες ώρες πριν το καταλανικό Κοινοβούλιο τον εκλέξει επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης και διάδοχο του Αρτούρ Μας.

Ο τελευταίος απέσυρε το Σάββατο την υποψηφιότητά του για την προεδρία ώστε να αποφευχθούν νέες εκλογές, οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εξασφάλισαν οι αυτονομιστές στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η παραίτησή του επέτρεψε τον σχηματισμό καταλανικής κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχουν παρατάξεις που ξεκινούν από τους φιλελεύθερους συντηρητικούς και φθάνουν μέχρι την αντικαπιταλιστική αριστερά. Στόχος τους, η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας εντός 18 μηνών.

Ο 53χρονος, αυτονομιστής, καταλανόφωνος δημοσιογράφος, είναι μέλος του κόμματος του Αρτούρ Μας και δήμαρχος της Χιρόνα από το 2001. Η υποψηφιότητά του αποτελεί προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Αρτούρ Μας, που συγκρούονται από τον Σεπτέμβριο.

«Στην Μαδρίτη σημαίνουν συναγερμό»

Στην Μαδρίτη «χαίρονταν τις τελευταίες εβδομάδες λέγοντας ότι η Καταλονία έχει κολλήσει. Από χθες, σημαίνουν και πάλι συναγερμό» δήλωσε την Κυριακή ο Αρτούρ Μας, ενώπιον μελών του κόμματός του.

Οι καταλανοί αυτονομιστές ενώνουν τις δυνάμεις τους την στιγμή που στην Μαδρίτη οι εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου έχουν προκαλέσει κατακερματισμό του Κοινοβουλίου, ενώ το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία και αναζητεί εις μάτην διέξοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Απέναντι στην αυτονομιστική πρόκληση της Καταλονίας, ο Μαριάνο Ραχόι, ελπίζει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) και τους Ciudadanos, οι οποίοι αντιτάσσονται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα φλερτάρει με τους Podemos και εθνικιστικά κόμματα της Καταλονίας και της χώρας των Βάσκων, όμως η κατάσταση στην Βαρκελώνη περιπλέκει τα πράγματα.

Ο εκπρόσωπος του PSOE Αντόνιο Χερνάνδο απέφυγε την Κυριακή να μιλήσει για συνασπισμούς, αλλά ενώπιον των δημοσιογράφων εξέφρασε την υποστήριξή του προς την προσωρινή κυβέρνηση ως προς την αποστολή «της τήρησης του νόμου».