Για τις οικονομίες που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα, το νέο έτος δεν αναμένεται ότι θα είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο. Για πολλές από αυτές, μάλιστα, το 2016 πιθανόν να φέρει μόνο επιπλέον απογοητεύσεις, λένε οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Η πλούσια σε πετρέλαιο Βενεζουέλα θα παρουσιάσει φέτος ύφεση 3,3%. Πρόκειται για τη χειρότερη πρόβλεψη ανάμεσα σε 93 χώρες που περιλαμβάνονται στη σχετική ανάλυση του Bloomberg. Στη δεύτερη θέση αναμένεται να βρεθεί η Βραζιλία με ύφεση 2,5%, στην τρίτη θέση η υπερχρεωμένη Ελλάδα με ύφεση 1,8% και στην τέταρτη θέση η Ρωσία με ύφεση 0,5%.

Η Ελλάδα δεν εκδιώχθηκε από το ευρώ και κατάφερε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της, αλλά το 2016 είναι γεμάτο προκλήσεις. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί, κάνοντας δυσκολότερη την αποπληρωμή των δανείων που ανέρχονται σε εκατοντάδες δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή η χώρα έχει να αντιμετωπίσει και την πρόκληση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Το κλαμπ στο οποίο κανείς δεν θέλει να είναι μέλος κρύβει και ορισμένες εκπλήξεις. Ανάμεσα στις χώρες που έχουν 50% πιθανότητα να παρουσιάσουν συρρίκνωση του ΑΕΠ για τουλάχιστον δύο τρίμηνα είναι η Ταϊβάν. Η ανάπτυξη εκεί μειώνεται δραματικά από 4% που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε μείον 0,6% το τρίτο τρίμηνο λόγω του πλήγματος που δέχτηκαν οι εξαγωγές προς την Κίνα.

Σε κίνδυνο βρίσκεται ακόμη και η Ουκρανία, η οποία φέτος αναμένεται να πάει καλύτερα από πέρυσι και να παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξης του 1,2%. Ομως οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι υπάρχει 60% πιθανότητα να βυθιστεί σε ύφεση η χώρα μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Οι προοπτικές δεν είναι καθόλου καλές για τη Βενεζουέλα που βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης. Η χώρα οδεύει προς τρίτο συνεχές έτος μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Σε αυτό συνηγορούν οι ελλείψεις βασικών αγαθών όπως είναι τα φάρμακα και η κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Οι πωλήσεις μαύρου χρυσού αναλογούν στο 95% των εξαγωγών της χώρας αυτής. Οι επενδυτές θεωρούν πάντως ότι καλό νέο είναι η αύξηση της δύναμης της αντιπολίτευσης, η οποία για πρώτη φορά τα τελευταία 16 χρόνια απέκτησε την πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

© Bloomberg News