Δεν θα κινδυνεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία με την ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, καθώς οι αλλαγές θα περάσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

Υπεραμυνόμενος της προσέγγισης της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό είπε ότι αντί να συζητηθεί «αποκλειστικά και μόνο το δημοσιονομικό θέμα», υπό το βάρος της δέσμευσης για περιορισμό κατά 1,8 δισ. το 2017 και το 2018, έχει επιλεγεί να μην σημειωθούν περικοπές, να υπάρξει αύξηση των εισροών στο σύστημα και «να κάνουμε μια βαθύτερη, μονιμότερη και πιο διαρκή μεταρρύθμιση».

Επισήμανε ακόμη ότι «υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο, στο οποίο έχουν εξομαλυνθεί όλες οι πιθανές αδικίες», ενώ χαρακτήρισε αναπόφευκτες τις περικοπές «σε κάποια πολύ υψηλά ρετιρέ».

Για το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές υπέρ του ασφαλιστικού που είχε πέσει στο τραπέζι ως πρόταση, ανέφερε ότι «με τους υπολογισμούς που γίνονται δεν θα χρειαστεί».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Αθανασίου, ότι πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη από τους κ.κ Σημίτη και Γιαννίτση για την ασφαλιστική αλλαγή που επιθυμούσαν να πραγματοποιήσουν, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «η συζήτηση για το ασφαλιστικό πραγματικά έχει μια ιστορικότητα για όσους το παρακολουθούν τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν ξέρω αν ήταν η καλύτερη μεταρρύθμιση η συγκεκριμένη ή όχι, πάντως έπρεπε να το είχαμε αντιμετωπίσει νωρίτερα».

Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια είπε ότι η κυβέρνηση καλείται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να συμπληρώσει τη νομοθεσία και να προστατέψει την πρώτη κατοικία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταναλωτικά δάνεια.

Εκτίμησε ότι μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης θα διατηρηθεί «ο υψηλότατος βαθμός προστασίας». «Κόκκινη» γραμμή της κυβέρνησης είναι, όπως δήλωσε, «να αποφευχθεί η λύση της αγοράς για την πρώτη κατοικία, για τον κύριο όγκο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και τις κύριες κατηγορίες καταναλωτικών δανείων».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η αφετηρία της πλευράς των δανειστών είναι «να δοθούν λύσεις αγοραίες και στο θέμα αυτό». Εκτίμησε, πάντως, ότι θα υπάρξει, όπως και στο παρελθόν, συμβιβαστική λύση, που θα είναι θεμιτή.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι θα χρειαστούν μήνες για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε πως «απλώς υπογραμμίζει ότι είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση» και ότι «πιθανώς να χρειαστεί λίγο παραπάνω» από τον προγραμματισμένο χρόνο των 10 ημερών.

«Πρέπει να έχουμε όλη συναίσθηση ότι με την πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώνεται περίπου το 70% της συμφωνίας του Ιουλίου», τόνισε.

Ο υπουργός σημείωσε τέλος ότι το επόμενο βήμα, μετά την πρώτη αξιολόγηση, είναι η συζήτηση για το χρέος, κάτι στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία η κυβέρνηση.

Διευκρίνισε, ακόμη, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα για έκτακτα μέτρα, αλλά και ότι «δεν ισχύει ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό», καθώς η ύφεση το 2015 είναι μικρότερη και τα δημόσια έσοδα είναι υψηλότερα.