Για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών συμφώνησαν οι εργοδοτικοί φορείς κατά τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, η αύξηση πρέπει να είναι της τάξης του 1,5%, από την οποία το 1% θα βαραίνει τους εργοδότες και το 0,5% τους εργαζόμενους. Ως «το μη χείρον βέλτιστον» χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, υπογραμμίζοντας ακόμη την αντίθεσή του στην άρνηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να εισφέρουν στο διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

«Η συζήτηση για το Ασφαλιστικό είναι για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη μια κορυφαία στιγμή ευθύνης. Για εμάς, τους κοινωνικούς εταίρους, αποτελεί ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα για το οποίο οφείλουμε όλοι να κάνουμε υπέρβαση και να μην εμπλακούμε σε άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις. Ειδικότερα, αναφορικά με το ρόλο των κομμάτων, ενώ έχουν συμφωνήσει πρόσφατα σε άλλα ήσσονος σημασίας θέματα, δεν είναι δυνατόν σε αυτό το κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα να μη μετέχουν στη συζήτηση και να μην εισφέρουν σε αυτήν με προτάσεις», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Στην ανακοίνωσή του, πάντως, ο κ Κορκίδης, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, κάνει λόγο για συναίνεση σε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, η οποία θα βαραίνει ισόποσα (κατά 0,5%) εργοδότες και εργαζόμενους: «Πρόκειται πράγματι για ένα Νέο Ασφαλιστικό που είναι γραμμένο σε λευκό χαρτί το οποίο αλλάζει τη μορφή του ασφαλιστικού μας συστήματος. Επομένως, θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά εξειδικεύσεις και ερμηνείες και κυρίως να μην αποτελέσει ένα νέο φόρο για τις επιχειρήσεις μας. Πιο συγκεκριμένα, είμαστε σύμφωνοι στην αύξηση κατά 1% (0,5% και 0,5%) των ασφαλιστικών εισφορών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Θεωρούμε ότι η επιβολή τέλους 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές δεν θα συμβάλει στη προσπάθεια για επανεκκίνηση της ανάπτυξης, για άρση των συνεπειών των capital controls και για εξοικείωση των επιχειρηματιών με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Σχετικά με τον ΟΑΕΕ η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα του ασφαλισμένου είναι καταρχήν θετική. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα για τις εισοδηματικές κατηγορίες μεταξύ 20.000 και 70.000 ευρώ καθώς εκεί αναμένεται να εμφανιστούν οι περισσότερες αδικίες.

Δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις για το Ασφαλιστικό, αλλά περισσότερο και λιγότερο επώδυνες. Δεν είμαστε υπέρ της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είμαστε ξεκάθαρα κατά της μείωσης των συντάξεων. Η ΕΣΕΕ στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, οφείλει να επιλέξει “το μη χείρον βέλτιστον”.

Η λιγότερο επώδυνη λύση και η μικρότερη μετρήσιμη επιβάρυνση, φαίνεται να είναι τελικά, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών συντάξεων, συνολικά κατά μία μονάδα με επιμερισμό σε εργοδότες και εργαζόμενους και με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018, αλλά ουσιαστικά μέχρι την 1/1/17 και την εφαρμογή του νέου νόμου».

Βεβαίως, «δηλώνουμε ξεκάθαρα την αντίθεσή μας στον αυθαίρετο υπολογισμό του ανώτατου ορίου των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και προτείνουμε την ορθολογική κλιμάκωσή του αντί του υπερβολικού δεκαπλασιασμού», σημειώνει ο κ. Κορκίδης και προσθέτει: «Δεν κρύβουμε την απογοήτευσή μας για το γεγονός ότι το “μάρμαρο” θα το πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και οι νέοι συνταξιούχοι, αλλά προτεραιότητα όλων των κοινωνικών εταίρων πρέπει να είναι κάθε δυνατή διάσωση των συντάξεων και κυρίως ο σεβασμός στη διαδοχή των γενεών.

Η ΕΣΕΕ μπορεί να δεχθεί την αύξηση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών, αλλά δεν δέχεται τις υπερβολές στον υπολογισμό των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών. Σίγουρα απαιτούνται λεπτομερείς διευκρινίσεις και ερμηνείες στη πρακτική εφαρμογή ενός κυριολεκτικά νέου Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο πολύ λίγα κοινά έχει με το εν ισχύι εθνικό ασφαλιστικό σύστημα και από όλα όσα γνωρίζουμε».

Έχουμε κοινωνική ευθύνη να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και το χρωστάμε στις επόμενες γενιές, δήλωσε ο πωθυπουργός κατά την έναρξη της συνάντησης.

«Έχουμε ευθύνη και η κυβέρνηση και οι φορείς της παραγωγικής δραστηριότητας του τόπου να βρούμε τις βέλτιστες εκείνες επιλογές που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το χρωστάμε στις επόμενες γενιές» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ανέφερε ακόμη ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από σημαντικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο άνοιγμα της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, στην κατεύθυνση προς την έξοδο από την κρίση.

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου για την προώθηση μιας μεταρρύθμισης που θα καθιστά βιώσιμο το Ασφαλιστικό.

Την ανάγκη να επιτευχθεί ευρεία πολιτική συμφωνία στην Ελλάδα ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος του ασφαλιστικού συστήματος υπογραμμίζουν, όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, τα ανώτατα κλιμάκια των Βρυξελλών.

Όπως υπογραμμίζουν κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία της Επιτροπής, κοινή είναι πλέον η πεποίθηση στις Βρυξέλλες ότι τα προγράμματα οικονομικών προσαρμογών απέφεραν καλύτερα αποτελέσματα στις χώρες όπου υπήρχε ευρεία πολιτική στήριξη ως προς την εφαρμογή τους.

Υπενθύμιζαν μάλιστα ότι η ουσιώδης διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία είναι ότι στις τρεις τελευταίες χώρες υπήρξε μεγαλύτερος βαθμός πολιτικής συναίνεσης σε σχέση με την εφαρμογή των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής που συμφώνησαν με τις χώρες της ευρωζώνης.