Στις αρχές του Σεπτεμβρίου επισκέφτηκα την Κίνα για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Καθώς είχε περάσει τόσος καιρός από την τελευταία μου επίσκεψη, είδα εύκολα σε ποιους τομείς η χώρα ευδοκιμεί και πού πάσχει.

Οι μεγάλες πόλεις της Κίνας δείχνουν τη μεγάλη επιτυχία που είχαν οι αναπτυξιακές πολιτικές τις οποίες ξεκίνησε ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ τη δεκαετία του ’80. Αποτελούν το σπίτι εκατοντάδων εκατομμυρίων Κινέζων, οι οποίοι μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες κατάφεραν να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

Βέβαια, μία εβδομάδα μετά το τέλος της επίσκεψής μου ο αριθμός της πιστωτικής μου κάρτας χρησιμοποιήθηκε για να γίνουν αγορές σε κινεζικό σουπερμάρκετ της Νέας Υόρκης. Μπορεί η κλοπή τέτοιων στοιχείων να μην είναι αποκλειστικά κινεζικό πρόβλημα, αλλά το περιστατικό δημιουργεί την εντύπωση ότι η τεχνολογική πρόοδος στην Κίνα μπορεί να έχει ξεπεράσει την πρόοδο της χώρας στην ασφάλεια δεδομένων. Πρόβλημα αποτελεί επίσης και η μόλυνση του περιβάλλοντος, την οποία δεν έχει μπορέσει ακόμη να αντιμετωπίσει το Πεκίνο. Οπως προβληματισμό έχει προκαλέσει και η πρόσφατη παρέμβαση των Αρχών για να ανακόψουν τη βουτιά του χρηματιστηρίου.

Φαίνεται ότι οι Αρχές της Κίνας δεν καταλαβαίνουν ότι τέτοιες παρεμβάσεις κοστίζουν πολύ μακροπρόθεσμα, καθώς λίγοι θέλουν να επενδύσουν σε μια αγορά στην οποία η κυβέρνηση αλλάζει συνεχώς τους κανόνες.

Καθώς το 2015 φεύγει, οι ηγέτες της Κίνας βρίσκονται σε σταυροδρόμι. Πρέπει να αποφασίσουν εάν θα εξακολουθήσουν να προσπαθούν να ελέγχουν την οικονομία ή αν θα εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους για απελευθέρωση της αγοράς. Για το καλό της Κίνας και των γειτόνων της όλοι ελπίζουν ότι θα επικρατήσει το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς.

Ο Κοΐτσι Χαμάντα είναι οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε και επίτιμος καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.