Πέφτουν εκτός απροόπτου σήμερα οι υπογραφές για μία ακόμη από τις δρομολογημένες ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν της πώλησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας Βουλιαγμένης, όπως αναφέρουν στα «ΝΕΑ» υψηλόβαθμες πηγές του ΤΑΙΠΕΔ.
Εννιά μήνες μετά το μπλόκο του Συμβουλίου της Επικρατείας στο σχέδιο του αραβοτουρκικού fund Jermyn Street Real Estate για 100 πολυτελείς «καμπάνες» στο Μικρό Καβούρι, ο επενδυτής, η Εθνική Τράπεζα, και το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να υπογράψουν ακόμη και σήμερα τη νέα συμφωνία που προβλέπει μια πολύ συντηρητική οικιστική ανάπτυξη.
Αντί των 100 κατοικιών που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, το καινούργιο μιλά για το πολύ 13 πολυτελείς βίλες, κάτι που εκτιμάται ότι δεν επηρεάζει τον χαρακτήρα της χερσονήσου στο Μικρό Καβούρι, αλλά, το κυριότερο, δεν μειώνει, σύμφωνα πάντα με πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, το αρχικό τίμημα. Αυτό θα παραμείνει στα 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ θα εισπράξει η Εθνική Τράπεζα και τα 100 εκατ. το Ταμείο.
Εντός του επόμενου τριμήνου εκτιμάται ότι το ΣτΕ θα δώσει την έγκρισή του στο νέο και πιο φιλικό στο περιβάλλον σχέδιο, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση της Αστήρ Παλλάς στο fund, βασικός μέτοχος του οποίου με ποσοστό άνω του 30% είναι ο τουρκικός όμιλος της Dogus.

Ηδη, οι Τούρκοι διαθέτουν ισχυρές θέσεις σε ελληνικές μαρίνες ελέγχοντας από κοινού με τον όμιλο Λάτση αυτή του Φλοίσβου, ενώ έχουν επίσης αποκτήσει βάσεις στη Λέσβο και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Στο αραβοτουρκικό fund συμμετέχουν επίσης επενδυτικά κεφάλαια από το Αμπου Ντάμπι, το Ντουμπάι, το Κουβέιτ κ.ά.

Της συμφωνίας προηγήθηκε ένα πολύμηνο ράβε – ξήλωνε του αρχικού σχεδίου, και τελικά έπειτα από διαπραγματεύσεις τα εμπλεκόμενα μέρη φέρεται να συμφώνησαν σε έναν πολύ πιο περιορισμένο αριθμό κατοικιών από τα 35.000 τετραγωνικά που προβλέπονταν αρχικά.

Εφόσον δεν προκύψει κάποια νέα ανατροπή, όπως για παράδειγμα μια εκ νέου εμπλοκή στο ΣτΕ, η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης θα αποτελέσει τη δεύτερη αποκρατικοποίηση του ελληνικού προγράμματος που κλείνει επί ΣΥΡΙΖΑ.