Μετά την ήττα του στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου, το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα περνάει στην αντεπίθεση. Την περασμένη Τετάρτη ο απερχόμενος πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο Διοσδάδο Καμπέγιο, υπερασπίστηκε τη δημιουργία ενός «κοινοτικού Κοινοβουλίου», ενός παράλληλου οργάνου που θα συνέρχεται σε μια αίθουσα γειτονική του «άλλου». «Το κοινοτικό Κοινοβούλιο είναι μια ειρηνική ανατροπή εναντίον του αστικού Κοινοβουλίου» εξήγησε το νούμερο δύο του καθεστώτος κατά την εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή του. «Νομίζουν πως θα κυβερνήσουν πάνω στα ερείπια της πατρίδας μας, αλλά ούτε θα κυβερνήσουν ούτε θα δουν αυτά τα ερείπια». Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε με τη σειρά του, στη δική του τηλεοπτική εκπομπή, την πρόθεσή του να «δώσει όλη την εξουσία στο κοινοτικό Κοινοβούλιο, που θα είναι το νομοθετικό σώμα του λαού από την ίδια του τη βάση».

Ο μεγάλος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, η Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD) απέσπασε στις 6 Δεκεμβρίου 7,7 εκατομμύρια ψήφους (ποσοστό 56,2%) έναντι 5,6 εκατομμυρίων ψήφων (ποσοστό 40,8%) για τους τσαβίστας, το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) που ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος Ούγκο Τσάβες (1999-2013). Εξασφάλισε έτσι πλειοψηφία δύο τρίτων και 112 βουλευτές στο νέο Κοινοβούλιο, έναντι 55 βουλευτών του PSUV.

«Εκλογικό πραξικόπημα». Αφού πρώτα αναγνώρισε, έστω και με κάποια καθυστέρηση, τα εκλογικά αποτελέσματα, ο Μαδούρο άρχισε την περασμένη Τρίτη να μιλάει για ένα «εκλογικό πραξικόπημα». «Μη νομίζετε πως θα αφήσουμε την κατάσταση ως έχει» δήλωσε στους συγκεντρωμένους οπαδούς του στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες. «Θα την αλλάξουμε, δεν θα επιτρέψουμε στη Δεξιά να επικυρώσει το εκλογικό της πραξικόπημα». Παρότι το μηχανογραφημένο εκλογικό σύστημα υπόκειται εξ ολοκλήρου στον έλεγχο του καθεστώτος, ο Μαδούρο ανακοίνωσε έρευνα γύρω από το ενάμισι εκατομμύριο άκυρα ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με τους αναλυτές, επρόκειτο κυρίως για δυσαρεστημένους πρώην ψηφοφόρους του Τσάβες που δεν θέλησαν να ψηφίσουν την αντιπολίτευση. Ο Μαδούρο κάλεσε τους υποστηρικτές τους σε μια «εξέγερση», ώστε να «μετασχηματιστεί αυτή η αντεπαναστατική κρίση» σε μια «νέα επαναστατική κατάσταση».

«Με βάση το Σύνταγμα», υπενθύμισε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης και δικηγόρος Χουάν Μιγκέλ Ματέους, «το Κοινοβούλιο είναι το μοναδικό νομοθετικό όργανο». Ενα παράλληλο Κοινοβούλιο θα συνιστούσε «σφετερισμό της εξουσίας». Ο Ούγκο Τσάβες είχε δημιουργήσει τις επονομαζόμενες «κομμούνες των κοινοτήτων» ώστε να οργανώσει τη βάση του και να «δώσει την εξουσία στον λαό». Αυτές οι τοπικές Αρχές παρακάμπτουν τους δήμους και τα κρατίδια της Βενεζουέλας συνδεόμενες απευθείας με την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το ενδεχόμενο ενός νομοθετικού παραρτήματος σε τοπικό επίπεδο είχε εξεταστεί προκειμένου να ενθαρρυνθεί η λαϊκή συμμετοχή, ουδέποτε όμως μέχρι σήμερα είχε τεθεί θέμα δημιουργίας ενός εθνικού κοινοτικού Κοινοβουλίου.

Το 2008, ωστόσο, όταν ο αντιπολιτευόμενος σοσιαλδημοκράτης Αντόνιο Λεντέζμα είχε εκλεγεί στην κεφαλή του μητροπολιτικού δήμου του Καράκας, ο Τσάβες είχε διορίσει έναν αρχηγό κυβέρνησης της πρωτεύουσας ώστε να περιέλθουν σε εκείνον δημοσιονομικοί πόροι και δημοτικές εξουσίες. Ο Λεντέζμα συνελήφθη από την πολιτική αστυνομία τον Φεβρουάριο του 2015, κατηγορούμενος για συνωμοσία, και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό για λόγους υγείας.

Παρότι το (κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του) βολιβαριανό Σύνταγμα του 1999 έδινε στον Ούγκο Τσάβες όλες τις εξουσίες, εκείνος δεν έπαψε ποτέ να παρακάμπτει τους θεσμούς, να δημιουργεί παράλληλες Αρχές, ώστε να μην υπόκειται στον παραμικρό έλεγχο, ούτε καν τον έλεγχο της προεδρικής πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο. Κάπως έτσι ξέφυγε από τον προϋπολογισμό του κράτους το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την εκμετάλλευση του πετρελαίου από τη δημόσια επιχείρηση PDVSA, για να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν.

Η συμμαχία. Το νέο Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας πρόκειται να συνέλθει κανονικά στις 5 Ιανουαρίου του 2016. Η Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας είναι μια ετερόκλητη συμμαχία, που κυμαίνεται από την Ακρα Αριστερά έως τη Δεξιά. Απέναντι στην αδιαλλαξία του τσαβισμού, ωστόσο, η συσπείρωση για την αντιπολίτευση είναι επιβεβλημένη. Οι βουλευτές που εξέλεξε προέρχονται κατά κύριο λόγο από τέσσερα κόμματα. Το Καταρχήν Δικαιοσύνη (PJ) είναι ένας κεντροδεξιός σχηματισμός που ιδρύθηκε από τον βουλευτή Χούλιο Μπόρχες αλλά ο Ενρίκε Καπρίλες Ραντόνσκι, δύο φορές υποψήφιος πρόεδρος και μέλος του PJ, τοποθέτησε την προεκλογική του εκστρατεία στα κεντροαριστερά, επικαλούμενος το παράδειγμα του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Τα τρία που ακολουθούν από πλευράς αριθμού βουλευτών είναι σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Λους Μέλι Ρέγιες, ιδρύτρια του ενημερωτικού ιστότοπου Efecto Cocuyo, «σοσιαλδημοκρατικά κόμματα».