Στις 21 και 22 Μαρτίου θα διεξαχθεί στην Ελλάδα ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός ελαιόλαδου. Ο διαγωνισμός ονομάζεται «Athena International Olive Oil Competition», καθώς φέρει το όνομα της Ελληνίδας θεάς Αθηνάς η οποία, σύμφωνα με το μύθο, δώρισε στην πόλη της Αθήνας την ιερή ελιά.

Την πρόσκληση συμμετοχής στην κριτική επιτροπή έχουν ήδη αποδεχθεί μερικοί από τους πιο γνωστούς και έγκυρους κριτές ελαιολάδων παγκοσμίως, από την Ιταλία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Τουρκία, την Πορτογαλία και την Τυνησία.

Τόσο ο Ιταλός Αntonio Lauro -o κορυφαίος, ίσως, κριτής διεθνώς- όσο και η Αμερικανίδα Alexandra Kicenik Devarenne -από τις πιο γνωστές προσωπικότητες του χώρου και συνιδρύτρια της Διεθνούς Ένωσης Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων (Extra Virgin Alliance)- δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία να οργανωθεί και στην Ελλάδα ένας μεγάλος διαγωνισμός ελαιολάδου, εφάμιλλος εκείνων που φιλοξενούνται στη Νέα Υόρκη, το Τόκυο στη Βερόνα και αλλού.

Ο διαγωνισμός «Athena International Olive Oil Competition» είναι διεθνής, τόσο ως προς τους κριτές όσο και τη συμμετοχή δειγμάτων και αφορά μόνο τυποποιημένα ελαιόλαδα της κατηγορίας εξαιρετικά παρθένα (extra virgin). Οι ξένοι κριτές αποτελούν τα 2/3 του συνολικού αριθμού κριτών, ενώ στόχος των οργανωτών είναι τα δείγματα του εξωτερικού να υπερβαίνουν το 30% του συνολικού αριθμού δειγμάτων.

Ως χώρος διεξαγωγής του διαγωνισμού έχει επιλεγεί το ξενοδοχείο 5 αστέρων Electra Palace στην Πλάκα ώστε οι κριτές, την ώρα που δοκιμάζουν και κρίνουν δείγματα, να έχουν θέα την Ακρόπολη.

Η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγούς χώρες στον κόσμο και μακράν πρώτη στην κατά κεφαλήν κατανάλωση. Αυτά τα στοιχεία και μόνο αρκούν ώστε να αιτιολογηθεί η σκοπιμότητα ενός «ελληνικού» διαγωνισμού ελαιολάδου. Ωστόσο, πρέπει να προστεθεί και μία πολιτιστική διάσταση που αποτελεί για την Ελλάδα κατάκτηση μοναδική, το γεγονός δηλαδή ότι η χώρα μας, πρώτη στον κόσμο, ανέδειξε την ελιά και το ελαιόλαδο σε πολιτιστικό προϊόν.

Οι οργανωτές του «Athena International Olive Oil Competition» εκτιμούν ότι «όπως οι μεγάλοι ηθοποιοί ονειρεύονται μια μέρα να παίξουν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και οι δρομείς να τρέξουν στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου, έτσι και οι πραγματικοί λάτρεις της ελιάς σε όλο τον κόσμο έχουν όνειρο ζωής να διαγωνιστούν εκεί όπου ξεκίνησαν όλα».

Η ύπαρξη ενός μεγάλου και έγκυρου διεθνούς διαγωνισμού που θα διεξάγεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, μόνο οφέλη μπορεί να έχει για το ελληνικό ελαιόλαδο:

— Θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην ποιοτική βελτίωση της ελληνικής ελαιοπαραγωγής. Τα ελαιόλαδα που βραβεύονται αποτελούν πρότυπο για όλους τους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι αποκτούν έτσι συγκεκριμένους ποιοτικούς στόχους. Επιπλέον, η αξιολόγηση και κριτική αποτίμηση ενός ελαιολάδου αποτελεί για τον ίδιο τον παραγωγό πολύτιμη ενημέρωση ως προς την ποιοτική κατεύθυνση που έχει επιλέξει να ακολουθήσει.

— Θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της εικόνας του ελληνικού ελαιολάδου και στην εξάπλωση της φήμης του, τόσο μέσω της επικοινωνίας του ίδιου του διαγωνισμού όσο και μέσω των ξένων κριτών οι οποίοι είναι διαμορφωτές κοινής γνώμης όχι μόνο στις χώρες τους αλλά και στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον.

— Θα συμβάλλει ουσιαστικά και άμεσα στην ανάπτυξη των πωλήσεων όλων των βραβευθέντων ελαιολάδων, τόσο στην ελληνική όσο και τη διεθνή αγορά. Ειδικά σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, όπου η κατανάλωση premium ελαιολάδου βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο, εκτιμάται ότι ο διαγωνισμός θα είναι καθοριστικής σημασίας, όπως συνέβη με τον αντίστοιχο διαγωνισμό οίνων της Θεσσαλονίκης.

Ο διαγωνισμός πλαισιώνεται και από άλλες πρωτότυπες και καινοτόμες γαστρονομικές δράσεις με στόχο την εδραίωση του «brand name» του και την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς premium ελαιολάδων. Οι δράσεις αυτές αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Την πρωτοβουλία οργάνωσης του 1ου Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου Αθηνών, «Athena International Olive Oil Competition», έχει αναλάβει η εταιρεία επικοινωνίας Vinetum Event Management. Πρόεδρος του διαγωνισμού είναι ο Ντίνος Στεργίδης, ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος της Vinetum και Διευθύντρια η Μαρία Κατσούλη, διαπιστευμένη γευσιγνώστρια ελαιολάδου και 1η οινοχόος ελαιολάδου της Ελλάδος και panel leader όλων των κριτών η διεθνώς καταξιωμένη γευσιγνώστρια ελαιόλαδου Αλίκη Γαλή.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.athenaoliveoil.gr.