Ακόμη και στην ποδοσφαιρική ψωροκώσταινα, όπου το οπαδικό μίσος τυφλώνει επικίνδυνα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίρνουν φωτιά έπειτα από μια σπουδαία νίκη ή μια οδυνηρή ήττα, οφείλουμε να συμφωνήσουμε ότι ο Ολυμπιακός δεν έμεινε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ από ομάδα της σειράς, αλλά από ένα μέγεθος που δικαίως τοποθετείται (μίνιμουμ) στο Top 5 του βρετανικού ποδοσφαίρου.

Η Αρσεναλ και πολύ περισσότερο η κάτοχος της πρωτιάς του έκτου ομίλου Μπάγερν Μονάχου, που συνέτριψε άκοπα τους Λονδρέζους (5-1) και τους Πειραιώτες (4-0), είναι ποδοσφαιρικά ανώτερες ομάδες από τον πρωταθλητή Ελλάδας. Η Αρσεναλ, δε, το απέδειξε με τον πιο πειστικό τρόπο στο Γεώργιος Καραϊσκάκης, όπου πέτυχε –αυτό που λένε στον αθλητισμό –«επαγγελματική» νίκη. Τι σημαίνει αυτό; Οτι και πέντε γκολ να χρειαζόταν, θα είχε το σχέδιο, την προσωπικότητα, την υπομονή και την ποιότητα ώστε να εκπληρώσει τον στόχο της, όσες απουσίες και αν είχε.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Για την Αρσεναλ, λοιπόν, τα δύο γκολ διαφορά, που ήταν ο όρος της πρόκρισης, έμοιαζαν με άλλη μια μέρα στη δουλειά και η μοναδική προϋπόθεση ήταν ο δείκτης αποτελεσματικότητας. Γι’ αυτό, όμως, η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ λέγεται Αρσεναλ, διότι με πέντε τελικές προσπάθειες είχε τρία γκολ και ένα δοκάρι. Οσο για τον σκόρερ του «χατ τρικ» Ολιβιέ Ζιρού; Δεν είναι τυχαίο ότι η ποδοσφαιρική αξία του στο χρηματιστήριο της μπάλας (24 εκατ. ευρώ) υπολογίζεται στο ένα τέταρτο της αξίας ολόκληρου του ρόστερ του Ολυμπιακού (95 εκατ. ευρώ).
Ούτε είναι τυχαίο ότι ο Τζόελ Κάμπελ, ένας ποδοσφαιριστής που θα έβρισκε θέση στις περισσότερες ενδεκάδες της Ευρώπης, στην Αρσεναλ, που αποτελεί μέλος ενός κλειστού κλαμπ πρωτοκλασάτων συλλόγων, ψάχνει τον ρόλο του και περιμένει να τραυματιστεί κανείς (όχι ότι το εύχεται ο Κοσταρικανός) για να παίξει.
Είναι προφανές για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό: οι Κανονιέρηδες είναι άλλου διαμετρήματος, καθώς κατάφεραν να προκριθούν στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ για 16η σερί σεζόν! Υπάρχει η λεπτομέρεια ότι τα τελευταία πέντε χρόνια αποκλείονται στη φάση των 16, αλλά αυτός είναι προβληματισμός για τον Βενγκέρ.
Ολα τα άλλα είναι (ποδοσφαιρικές) λεπτομέρειες. Η αμυντική γραμμή του Ολυμπιακού ήταν ανεπαρκής. Για αυτό το επίπεδο. Στα τέσσερα ντέρμπι του ομίλου, δύο με την Μπάγερν και δύο με την Αρσεναλ, οι Ερυθρόλευκοι στάθηκαν όρθιοι μόνο στο Λονδίνο (2-3) διακόπτοντας αρνητικό σερί δώδεκα ηττών επί βρετανικού εδάφους, σε ένα ματς όμως στο οποίο δεν είχε αγωνιστεί ο ογκόλιθος Πετρ Τσεχ, αλλά ο ασταθής Νταβίντ Οσπίνα, που είχε δεχτεί γκολ από κόρνερ! Στα άλλα τρία ματς, οι πρωταθλητές Ελλάδας ηττήθηκαν κατά κράτος με παθητικό δέκα γκολ χωρίς να σκοράρουν: 0-3 και 4-0 από την Μπάγερν και 0-3 από την Αρσεναλ. Δεν συνιστά όνειδος, αλλά δείχνει τη διαφορά κλάσης.

ΔΕΝ ΚΟΥΡΑΖΕΤΑΙ. Μια διαφορά που αποδεικνύει ο Ολυμπιακός στο ελληνικό πρωτάθλημα, το οποίο θεωρητικά έχει «κατακτήσει» και φέτος από τα μισά της διαδρομής. Και αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ομάδα του Μάρκο Σίλβα για δύο λόγους, έναν γενικό και έναν ειδικό.

Ο γενικός αφορά τον χαμηλό ανταγωνισμό και την ευκολία με την οποία οι Ερυθρόλευκοι παίρνουν τις νίκες, αλλά την ώρα της κρίσης απέναντι σε ευρωπαϊκά μεγαθήρια είναι αδύνατον στην ίδια ομάδα να καταθέσει στον αγωνιστικό χώρο το 120%, ενώ στη Σούπερ Λίγκα αναλώνει μόνο το 40%. Ο ειδικός σχετίζεται με το δίμηνο κενό που χωρίζει το οδυνηρό φινάλε στο Τσάμπιονς Λιγκ από την έναρξη της φάσης των 32 του Γιουρόπα Λιγκ.

Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού, ότι έχει αδειάσει ψυχολογικά και θα αργήσει να ξαναβρεί κίνητρο. Θα καταφέρει να το αποκτήσει όταν θα δώσει τους αγώνες για την πρόκριση στις 16; Είναι το επόμενο στοίχημα του Σίλβα, ο οποίος δεν ελέγχεται ως προς το πλάνο που σχεδίασε απέναντι στην Αρσεναλ ούτε γιατί δεν έπαιξε καθόλου ο δικαιολογημένα πολύς (Τσάμπιονς Λιγκ με την Ιντερ) Εστέμπαν Καμπιάσο, αλλά γιατί η αντίδραση και οι αλλαγές του έγιναν όταν όλα είχαν κριθεί, μετά το 0-3 στο 67′.

Προσωπικότητα

Στο Γεώργιος Καραϊσκάκης φάνηκε ξεκάθαρα ότι και πέντε γκολ να χρειαζόταν η Αρσεναλ, θα είχε το σχέδιο, την προσωπικότητα, την υπομονή και την ποιότητα, ώστε να εκπληρώσει τον στόχο της, όσες απουσίες και αν μετρούσε. Σε αυτό, ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να προβάλει καμία αντίσταση.