Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να επιτρέψει στους καταναλωτές να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις διαδικτυακές συνδρομητικές υπηρεσίες όπως το Netflix, το Sky ή το Canal+ όταν ταξιδεύουν σε κάποια από τις 28 χώρες-μέλη.

Την πρόταση παρουσίασε η Κομισιόν την Τετάρτη, μαζί με μία στρατηγική για το να μπορούν τα έργα με πνευματικά δικαιώματα να γίνονται πιο προσβάσιμα σε χώρες-μέλη της ΕΕ. Η πρόταση αυτή αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από μέσα ενημέρωσης και καλλιτέχνες.

Η πρόταση ορίζει ότι οι καταναλωτές που έχουν συνδρομή σε υπηρεσίες όπως το Netflix θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές όταν ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους σε κάποια χώρα-μέλος της ΕΕ.

Αν και το Netflix είναι διαθέσιμο σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, το περιεχόμενο ποικίλει ανάλογα με την αγορά.

«Όσοι αγοράζουν νόμιμα περιεχόμενο -ταινίες, βιβλία, ποδοσφαιρικούς αγώνες, τηλεοπτικές σειρές- θα πρέπει να μπορούν να το κουβαλούν μαζί τους οπουδήποτε στην Ευρώπη» σημείωσε ο Αντρους Ανσιπ, αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την ψηφιακή αγορά.

«Εάν κατεβάζεις μία ταινία ή ένα τραγούδι, τότε αυτό θα πρέπει να παίζει. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, τότε θα πρέπει να μπορείς να τερματίζεις το συμβόλαιό σου και να παίρνεις πίσω τα χρήματά σου» τόνισε.

Η Κομισιόν σχεδιάζει, επίσης, να αυξήσει την διαθεσιμότητα των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων που προσφέρονται μέσω Διαδικτύου. Ωστόσο, η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με πολλούς να φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε μία πανευρωπαϊκή άδεια.

Εκπρόσωπος του Netflix είπε: «Δεσμευόμαστε να προσφέρουμε στα μέλη του Netflix ένα τέλειο πρόγραμμα οπουδήποτε και αν είναι αυτά και εξετάζουμε την πρόταση της ΕΕ».

Την πρόταση καλωσόρισε και εκπρόσωπος της Sky, λέγοντας ότι θα εξετάσει λεπτομερώς την πρόταση.