Σε διελκυστίνδα μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ εξελίσσεται το θέμα του εύρους των αρμοδιοτήτων που θα μπορεί να έχει η Frontex στο πλαίσιο ελέγχου των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων. Η συζήτηση έχει ενταθεί καθώς στα μέσα Δεκεμβρίου η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει προτάσεις σχετικά με την ενίσχυση του επιχειρησιακού ρόλου της Frontex.

Η ελληνική πλευρά σε όλους τους τόνους έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί να δοθεί στη Frontex δικαίωμα να δρα αυτοδικαίως σε εξαιρετικές περιπτώσεις χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων Αρχών της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και επιστολή στα τέλη του προηγούμενου μήνα των αναπληρωτών υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Μουζάλα και Γιάννη Τόσκα προς τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις Μουζάλα. Μόλις χθες ανέφερε πως «θέλουμε τη Frontex αλλά υπό τον έλεγχο της δικής μας Αστυνομίας». Προ ημερών επίσης τόνιζε χαρακτηριστικά: «Ενώ η Frontex με βάση το καταστατικό της δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει σε πολιτικές αποφάσεις, θέλει και ζητάει να περιπολεί τα χερσαία σύνορά μας με την ΠΓΔΜ και μάλιστα ζητάει οι περιπολίες να είναι από κοινού, δηλαδή να περιπολούμε μαζί Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Frontex. Αυτό απερρίφθη».

  

ΓΑΛΛΙΑ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Ωστόσο, δεν φαίνεται να συμμερίζονται την ίδια άποψη και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ενδεικτικό είναι πως μόλις προχθές επιβεβαιώθηκε και από την εκπρόσωπο της Κομισιόν η κοινή επιστολή – πρόταση των υπουργών Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας με την οποία υποστήριζαν πως σε έκτακτες συνθήκες η Frontex πρέπει να μπορεί να αναπτύσσει με δική της πρωτοβουλία ομάδες ταχείας επέμβασης στα σύνορα.