Τον πρώτο νόμο για τον κυβερνοχώρο που θα απαιτήσει από διαδικτυακές εταιρείες όπως η Google και η Amazon να ενημερώνουν από εδώ και πέρα τα κοινοτικά όργανα για κάθε σοβαρή προσπάθεια κλοπής στοιχείων ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι και τα 28 κράτη-μέλη επήλθε έπειτα από πέντε ώρες διαπραγματεύσεων και αποτελεί ένα πρώτο μέτρο στις αυξανόμενες ανησυχίες περί επιθέσεων από χάκερ στον κυβερνοχώρο με στόχο πρόσβαση σε ασφαλή και ιδιωτικά στοιχεία. Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπεύθυνος για τη δικτυακή ενοποίηση της ΕΕ Αντρους Ανσιπ, στόχος του νέου νόμου είναι να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών για τις διαδικτυακές συναλλαγές, ιδιαίτερα μεταξύ κρατών.

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΕ. «Το Διαδίκτυο δεν έχει σύνορα, το πρόβλημα ενός κράτους μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υπόλοιπη Ευρώπη» είπε ο Ανσιπ. «Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε λύσεις για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου που καλύπτουν όλη την ΕΕ. Η συμφωνία είναι σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο νέος νόμος υποχρεώνει όλες τις χώρες τις ΕΕ να μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες και θα απαιτεί τόσο από τις μηχανές αναζήτησης, όπως επίσης τις διαδικτυακές υπηρεσίες cloud αλλά και τους ιστότοπους λιανικής πώλησης να διασφαλίζουν ότι η υποδομή τους είναι ασφαλής.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Andreas Schwab που ηγείται του νομοσχεδίου επισημαίνει ότι ζωτικής σημασίας κλάδοι όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η υγεία και οι τράπεζες θα πρέπει να εκπληρώσουν μέτρα ασφαλείας και να ενημερώνουν για σημαντικά περιστατικά που αφορούν στον κυβερνοχώρο. Ο νόμος θα συνιστά «τους πρώτους κανόνες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που θα αφορούν όλη την ΕΕ» πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής.

© Bloomberg News