Τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει το συντομότερο δυνατό όλα τα ανοιχτά μέτωπα, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να βγει μπροστά και να δώσει απαντήσεις για όλα τα μεγάλα θέματα των ημερών. Με μια τηλεοπτική  συνέντευξη στην ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Βούλα Κεχαγιά, Βασίλη Σκουρή και Γιώργο Κουβαρά ο Πρωθυπουργός θέλησε να βγει μπροστά, τοποθετήθηκε για τα πεπραγμένα αλλά και τους στόχους της δεύτερης θητείας του, η οποία, όπως τονίζει, έχει ορίζοντα τετραετίας .
«Δεν ζητώ στήριξη, αισθάνομαι ασφαλής με την πλειοψηφία των 153 βουλευτών», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, προσπαθώντας να κλείσει οριστικά το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού και των αλλαγών στην κυβερνητική σύνθεση, υποστηρίζοντας για ακόμη μία φορά πως η κυβέρνησή του έχει ορίζοντας τετραετίας.
Χαρακτήρισε τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πυλώνες σταθερότητας του πολιτικού συστήματος εμφανιζόμενος βέβαιος πως δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες αποχωρήσεις από τις τάξεις των κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Μάλιστα, αναφερόμενος στα σενάρια διεύρυνσης της κυβέρνησής του με την Ενωση Κεντρώων, υποστήριξε πως ο ίδιος και το κόμμα του δεν συνδιαλέγεται με κανέναν, όπως ξεκαθάρισε και ο ίδιος ο Βασίλης Λεβέντης.
Ταυτόχρονα, απαντώντας για τις δύο μέχρι τώρα αποχωρήσεις βουλευτών της πλειοψηφίας, σημείωσε πως αν υπάρξουν περαιτέρω αποχωρήσεις, αυτές θα είναι πολύ ύποπτες, καθώς όλοι όσοι εκλέχθηκαν με τη λίστα στις προηγούμενες εκλογές γνώριζαν πολύ καλά τη συμφωνία.
  
ΑΝΟΙΧΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. «Στον ορίζοντα αυτής της τετραετίας υπάρχουν μεγάλα ζητήματα που η χώρα πρέπει να τα αντιμετωπίσει, όπως το Προσφυγικό, το Ασφαλιστικό, το Σύνταγμα - και τα μεγάλα εθνικά θέματα πρέπει να λυθούν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως είναι τελείως διαφορετικό πράγμα η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για τα μείζονα ζητήματα από τη συγκυβέρνηση.
«Ποτέ δεν ζητήσαμε να μας στηρίξουν, αλλά να καταθέσουν τις προτάσεις τους», είπε ο Πρωθυπουργός αναφέροντας πως θα επιδιώξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συναινέσεις πρώτα και κύρια στην κοινωνία, σημειώνοντας ότι αυτές θα μπορούσαν να μετατραπούν και σε κοινοβουλευτικές. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να επιτεθεί σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τους πως αρνήθηκαν να συμπλεύσουν με την κυβέρνηση στη χάραξη εθνικών γραμμών στο Ασφαλιστικό και το Προσφυγικό χωρίς μάλιστα να καταθέσουν καμία απολύτως πρόταση.
  
ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Για την καυτή πατάτα του Ασφαλιστικού δεσμεύτηκε πως δεν θα έρθει καμία νέα περικοπή στις κύριες συντάξεις, αναγνωρίζοντας όμως την ανάγκη μιας συνολικής, διαρθρωτικής μεταρρύθμισης, η οποία θα κατατεθεί όταν έρθει η ώρα στη Βουλή. Σημείωσε πως το κενό που χωρίζει Αθήνα και δανειστές είναι ένα ποσό σχεδόν 600 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα μπορούν να καλυφθούν από μια μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών που έχει προτείνει η κυβέρνηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτημα για τα όσα έχει υποστηρίξει κατά περιόδους περί διαπλοκής πολιτικής εξουσίας και μέσων ενημέρωσης, επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησής του δεν είναι να κλείσει το στόμα σε όσους ασκούν κριτική αλλά η ανάγκη να μπουν κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο.

Μάλιστα, συσχέτισε την πολύμηνη εσωκομματική αντιπαράθεση στη ΝΔ -την οποία και χαρακτήρισε δυστύχημα για τον τόπο - με το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καταθέσει ακόμη προτάσεις για τις ανεξάρτητες Αρχές και έτσι δεν έχει προχωρήσει ο νόμος για την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών, τονίζοντας πως αν δεν υπάρξει σύντομα συνεννόηση, η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει λύση.

«Εδώ κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, δεν είναι η Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι», υποστήριξε για τα πυρά που δέχεται από ορισμένους ευρωπαϊκούς κύκλους η χώρα στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Την ίδια στιγμή, στηλίτευσε την στάση των Σκοπίων στη συνοριακή μεθόριο των δύο πλευρών, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά προβληματική πολιτική αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών».
  
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Στα θέματα της οικονομίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση, με πρώτο μέλημα την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας. Χαρακτήρισε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μεγάλη επιτυχία που βγάζει από τον λαιμό τη θηλιά του κουρέματος και του Grexit, ενώ κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο λιγότερο από ό,τι αρχικά είχε υπολογιστεί.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι διαλύει την ψυχολογία του κόσμου με την παρατεταμένη κινδυνολογία, όμως συμπλήρωσε πως success story θα υπάρξει μόνο όταν μειωθεί η ανεργία, κάτι που κατάφερε κατά 1,2% η κυβέρνησή του μέσα στο 2015.

Σχετικά με τις πληροφορίες που αναφέρουν πως το ΔΝΤ ενδεχομένως να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε επιθετικός καθώς είπε ότι το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί τον συμβιβασμό ή να δημιουργεί εμπλοκή σε επιμέρους ζητήματα της συμφωνίας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από