Καθοριστικής σημασίας συνεδρίαση πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει νέο πακέτο μέτρων, με την μείωση του επιτοκίου καταθέσεων και την τόνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) να βρίσκονται στο τραπέζι.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι δεδομένη μια κίνηση από πλευράς ΕΚΤ και το ερώτημα εστιάζεται στο ποια εργαλεία θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει.

Ο Μάριο Ντράγκι είχε ανακοινώσει στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου πως θα επανεξεταστεί η νομισματική πολιτική στην επόμενη συνεδρίαση.

Επιπλέον, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό δεν ήταν τα αναμενόμενα, καθώς παρέμεινε στο 0,1% τον Νοέμβριο, ενώ αναμενόταν μια μικρή αύξηση στο 0,2%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν επιτρέπουν πλέον να εκφράζονται ανοιχτά αντιρρήσεις (γερμανικές κυρίως) για περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση, κάτι που θα επιτρέψει στον Μάριο Ντράγκι να κάνει την επόμενη κίνησή του σε ό,τι αφορά το QE.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν εκτιμήσεις για περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, το οποίο από το Σεπτέμβριο του 2014 βρίσκεται στο -0,2%.