Το βιβλίο «Barbarians at the gates», που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα βασικά αναγνώσματα της οικονομικής λογοτεχνίας, περιγράφει την επιθετική εξαγορά της καπνοβιομηχανίας RJR Nabisco από το fund της KKR. Το ίδιο fund είχε απασχολήσει την ελληνική ειδησιογραφία πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν ανακοινώθηκε ότι θα συνεργαστεί με την Τράπεζα Πειραιώς με σκοπό την από κοινού διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου δανείων και επενδύσεων. Τώρα επιστρέφει στην επικαιρότητα καθώς η Eurobank φέρεται να σχεδιάζει μαζί του κοινές δράσεις για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών της δανείων.

Είτε πρόκειται για την KKR είτε για κάποιο άλλο από τα πολλά funds που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο, οι «βάρβαροι» βρίσκονται προ των πυλών. Η διαδικασία πώλησης επιχειρηματικών δανείων έχει ανοίξει την όρεξη πολλών επενδυτών που θεωρούν ότι μπορούν να βρουν ευκαιρίες επί ελληνικού εδάφους.

Από την πλευρά τους, οι ίδιοι οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν έχουν ούτε την εμπειρία ούτε την οικονομική δυνατότητα να διαχειριστούν πάνω από 50 δισ. ευρώ σε επισφαλή επιχειρηματικά δάνεια. Εντούτοις, σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να πουλήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους έναντι πινακίου φακής σε κάποια ξένα funds βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Ετσι, η επιδίωξή τους είναι να «εξελληνίσουν τους βαρβάρους», συστήνοντας κοινές εταιρείες, οι οποίες θα συνδιαχειριστούν τα χαρτοφυλάκια με αμοιβαίο όφελος. Υπό αυτό το πρίσμα, θα εξασφαλίσουν πρόσβαση σε τεχνογνωσία και κεφάλαια, δίχως όμως να παραδώσουν αμαχητί την πολύτιμη περιουσία τους.

Εντούτοις, για να προχωρήσουν τα ντιλ αυτά, οι ξένοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές έχουν θέσει συγκεκριμένους όρους που σχετίζονται με την πολιτική σταθερότητα και τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας.

Σε άλλη περίπτωση, το μόνο επενδυτικό ενδιαφέρον θα προκύψει από τα περίφημα distress funds. Τα οποία –ως άλλοι «βάρβαροι» –εισβάλλουν στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, τα αγοράζουν σε ελάχιστο ποσοστό της ονομαστικής αξίας και υφαρπάζουν τα πιο πολύτιμα κομμάτια τους δίχως το παραμικρό ενδιαφέρον για τη μακροπρόθεσμη πορεία της χώρας.