Κλείδωσαν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις στην κυβερνητική πρόταση για το νέο Ασφαλιστικό, η οποία θα παρουσιαστεί στους κοινωνικούς φορείς και στην ΟΚΕ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για τις επικουρικές το νέο ασφαλιστικό μοντέλο θα προβλέπει κλιμακωτές περικοπές που θα διασώζουν συντάξεις έως 160-170 ευρώ.

Η κατώτερη επικουρική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 173 ευρώ, δηλαδή θα βρίσκεται κοντά στη μέση επικουρική του ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ. Επίσης θα προβλέπεται αύξηση εισφορών κατά μία μονάδα, η οποίαθα επιμεριστεί σε εργοδότες και εργαζομένους (0,5 + 0,5).

Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές που θα αποδίδονται υπέρ της επικουρικής ασφάλισης θα ανέλθουν από 3% + 3% στο 3,5% για εργοδότες και 3,5% για εργαζομένους. Στο πακέτο των μέτρων για τις επικουρικές θα περιλαμβάνεται και η εφαρμογή του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών.

Σημειώνεται ότι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός (του 2016) προβλέπει ότι ηδαπάνη για τιςεπικουρικές συντάξειςθα μειωθείκατά περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Το μεγάλο ζητούμενο της επικείμενης μεταρρύθμισης είναι η κυβερνητική πρόταση για την αύξηση των εισφορών κατά δύο μονάδες, ώστε να περιοριστούν ή ακόμη και να αποφευχθούν οι μειώσεις κύριων συντάξεων.
Τονίζεται ότι στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί μέτρα 1,4 δισ. ευρώ από το Ασφαλιστικό, από τα οποία τα 538,5 εκατ. αφορούν μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης από τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και 187,7 εκατ. από τις συντάξεις του Δημοσίου. Τα υπόλοιπα 688 εκατ. ευρώ είναι άγνωστο πώς θα καλυφθούν.

Αν δεν εγκριθεί η πρόταση που θέτει η κυβέρνηση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τότε η μείωση των δαπανών θα καλυφθεί από την περικοπή των κύριων συντάξεων κλιμακωτά 3%-20% μέσω του επανυπολογισμού τους.

Επίσης η κυβερνητική πρόταση θα προβλέπει και τα εξής:

* Δημιουργείται Ενιαίος Φορέας Κύριας Ασφάλισης, στον οποίο θα ενταχθούνόλα ανεξαιρέτως τα Ταμεία κύριας ασφάλισης, με διαφορετικές διευθύνσεις για τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τους ναυτικούς. Αυτό σημαίνει ότι θα επέλθει εφαρμογή ενιαίου κανονισμού παροχών – εισφορών για όλους τους ασφαλισμένους. Οι ανατροπές θα γίνουν τόσο μέσω τηςαύξησης των εισφορώνγια μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων, κυρίως τουςαγρότες, όσο και μέσω του ενιαίου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Βάση θα είναι τα 384 ευρώ (60% του μέσου εισοδήματος), δηλαδή η «εθνική σύνταξη». Θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και πάνω σε αυτή θα χτίζεται το τελικό ποσό της παροχής, με την προσθήκη της «αναλογικής σύνταξης» που συνδέεται με τα έτη ασφάλισης και τον μισθό ή το εισόδημα (για τους αυτοαπασχολούμενους ή τους αγρότες). Οι συντελεστές αναπλήρωσης θα είναι ίδιοι για όλους. Οι δανειστές ζητούν ποσοστό αναπλήρωσης όχι μεγαλύτερο από 48% – 55%, ενώ η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται σενάρια με ποσοστά αναπλήρωσης ακόμη και 65%.

* Ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων ώστε να καλυφθεί μέρος της απώλειας που φθάνει τα 40 δισ. ευρώ, μέσω της αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας αλλά και της δημιουργίας ενός ταμείου στο οποίο θα συγκεντρώνονται πόροι υπέρ του Ασφαλιστικού. Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει τους υπό κατάργηση κοινωνικούς πόρους που ενισχύουν ορισμένα ταμεία σε ενιαίο πόρο υπέρ του συστήματος, ενώ στη συνέχεια θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ποσοστό των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, τα κοιτάσματα ορυκτών και υδρογονανθράκων αλλά και από τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας, που το τελευταίο έτος έχει ενισχύσει τα έσοδα των Ταμείων.

*Το ΕΚΑΣ θα μετατραπεί σε επίδομα αλληλεγγύης υπερηλίκων, το οποίο δεν θα ενισχύει μόνο τους συνταξιούχους αλλά και τους ανασφάλιστους υπερηλίκους που δεν παίρνουν σύνταξη, με παρέμβαση του κουαρτέτου. Το τρίτο Μνημόνιο πάντως προβλέπει ότι η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα αρχίσει από τον Μάρτιο του 2016, καθώς 20% των δικαιούχων θα χάσει το επίδομα μέσω της αυστηροποίησης των εισοδηματικών κριτηρίων.

Τα νέα όρια συντάξεωνστον ιδιωτικό τομέα

Εκδόθηκε χθες η ερμηνευτική εγκύκλιος του Νόμου 4336/2015 του υπουργείου Εργασίας για τα νέα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στα συνταξιοδοτικά ταμεία του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ κ.λπ.).

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ