Ανοικτή στη συμμετοχή του συριακού στρατού του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη διεθνή μάχη κατά των τζιχαντιστών εμφανίστηκε η γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συμφωνώντας με τη θέση της Γαλλίας.

«Υπάρχει ένα μέρος των στρατευμάτων στη Συρία που μπορούμε να συμπεριλάβουμε όπως και στην περίπτωση του Ιράκ έγινε με επιτυχία η εκπαίδευση τοπικών στρατευμάτων», δήλωσε η συντηρητική υπουργός χθες Κυριακή στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Ωστόσο η ίδια τόνισε ότι «δεν υπάρχει μέλλον με τον Άσαντ και αυτό είναι ξεκάθαρο», ξεκαθαρίζοντας ότι χρειάζεται μια μεταβατική φάση χωρίς τον Σύρο πρόεδρο, στη διάρκεια της οποίας όμως θα διατηρηθεί το κράτος δικαίου στη Συρία.

«Γι’ αυτό είναι σωστό να συζητήσουμε με τα συριακά στρατεύματα τι θα συμβεί με τον Άσαντ, μόλις ξεκαθαρίσει πότε θα ξεκινήσει αυτή η μεταβατική φάση», επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν.

Ας σημειωθεί ότι ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς πρότεινε για πρώτη φορά την Παρασκευή μια συνεργασία με τα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να καταπολεμηθεί σε όλα τα επίπεδα» τόνισε η φον ντερ Λάιεν, μεταξύ αυτών και τη διακοπή της χρηματοδότησής του αλλά και το σαμποτάζ της προπαγάνδας του μέσω του Διαδικτύου