Κάνοντας λόγο για «ιστορική ημέρα στην πορεία ένταξης» της Τουρκίας προσήλθε ο Αχμέτ Νταβούτογλου στη Σύνοδο με τους «28» στις Βρυξέλλες για το «καυτό» ζήτημα του προσφυγικού.

«Σήμερα θα συμφωνήσουμε για το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας» είπε από πλευράς της προσερχόμενη η Ανγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ως προς ξεπάγωμα της τελματωμένης διαπραγμάτευσης πως «πρόκειται για μία ανοικτή ενταξιακή διαδικασία, δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων».Ως προς αυτό καθαυτό το ζήτημα του προσφυγικού, η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε πως «βασικό σκέλος του σχεδίου δράσης είναι πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παράνομη μετανάστευση με νόμιμη μετανάστευση, και πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των προσφύγων εντός της Τουρκίας».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για «νέα αρχή» στην τουρκική ενταξιακή διαδικασία, τονίζοντας ότι «μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα θα μοιραστούμε απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας, τις παγκόσμιες προκλήσεις της οικονομικής κρίσης, όπως και τις περιφερειακές γεωπολιτικές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, περιλαμβανομένου ζητημάτων που σχετίζονται με το μεταναστευτικό».

«Είμαι ευγνώμων προς όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες γι’ αυτό το νέο ξεκίνημα» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός πριν προσέλθει στις εργασίες της συνόδου.

Ο Φρανσουά Ολάντ

Η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών, και της Ευρώπης και της Τουρκίας και των προσφύγων, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής ΕΕ – Τουρκίας.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Ολάντ κάλεσε ταυτόχρονα την Τουρκία να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της με τις χώρες της ΕΕ.

Ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε, επίσης, ότι η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς επίσης και την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Η Ανγκελα Μέρκελ

Από πλευράς της, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε προσερχόμενη ότι υπάρξει συμφωνία επί του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, προσθέτοντας ότι το «σχέδιο αυτό θα καταστήσει σαφές πως πρέπει να εργαστούμε από κοινού πιο στενά με την Τουρκία για έναν αριθμό λόγων -σκεφτείτε απλώς τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ή την παράνομη μετανάστευση».

«Ένα κύριο τμήμα αυτού του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας θα είναι πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παράνομη μετανάστευση με νόμιμη μετανάστευση, πως μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των προσφύγων μέσα στην Τουρκία» συνέχισε.

«Η σύνοδος κορυφής αφορά στη διαπραγμάτευση μίας ευρύτερης ατζέντας με την Τουρκία και προφανώς σε θέματα της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Είναι μια ανοικτή ενταξιακή διαδικασία, δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων» είπε προσθέτοντας πως «σχεδιάζουμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις για να συζητάμε για την πρόοδο στην εφαρμογή αυτής της ατζέντας».

Ο Ντόναλντ Τουσκ

Ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε πως περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εισήλθαν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι στιγμής εντός του 2015.

«Έχουμε καταλήξει σε μία συμφωνία, την οποία ελπίζω θα αποδεχθούν όλες οι πλευρές σήμερα» είπε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους φθάνοντας στην αίθουσα της συνόδου.

Σημείωσε όμως ότι καμία συμφωνία με την Τουρκία δεν θα είναι αρκετή για να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην ΕΕ από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εάν η ίδια η Ευρώπη δεν ελέγξει αποφασιστικά τα εξωτερικά της σύνορα. Και προειδοποίησε πως χωρίς τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων η ζώνη Σένγκεν θα αποτελέσει παρελθόν.

Συνομιλίες Τσίπρα

Θερμή συνομιλία με τον Αντόνιο Κόστα πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Σοσιαλιστών-Αριστεράς της Πορτογαλίας είχε νωρίτερα σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε επίσης με τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και του μετέφερε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού για το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα.