Να συνεργαστούν στενότερα για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους με στόχο να πληγούν τα συμφέροντά του, ιδίως το λαθρεμπόριο πετρελαίου, συμφώνησαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και o Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη το βράδυ στο Κρεμλίνο.

Παράλληλα, ο ρώσος πρόεδρος έστειλε νέα προειδοποίηση προς την Τουρκία, λέγοντας ότι «παίζουν με τη φωτιά όσοι εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο θέμα της τρομοκρατίας και εμπλέκονται σε εγκληματικές δουλειές με το Ισλαμικό Κράτος».

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις στην Συρία, οι δυο πρόεδροι συμφώνησαν στην ανταλλαγή πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών για το Ισλαμικό Κράτος και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, καθώς και για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αεροπορικών βομβαρδισμών που πραγματοποιούν στην χώρα.

«Αυτό που συμφωνήσαμε και αυτό είναι σημαντικό, είναι να πλήττουμε μόνο θέσεις του Ντάες (σ.σ. ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους στα αραβικά) και παρόμοιων οργανώσεων και όχι δυνάμεις που πολεμούν την τρομοκρατία. Θα ανταλλάσσουμε πληροφορίες για ποιους πρέπει να χτυπάμε και ποιους όχι», δήλωσε ο Ολάντ.

«Γνωρίζουμε ότι η τρομοκρατία είναι ο κοινός μας εχθρός», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επιτευχθεί συναίνεση για τον σχηματισμό μιας διευρυμένης και ισχυρής συμμαχίας για την καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενώ τόνισε πως έφτασε η ώρα για τις χώρες που καταπολεμούν την τρομοκρατία να αναλάβουν την ευθύνη τους για όσα εξελίσσονται και να συντονίσουν τα βήματα τους.

Η Γαλλία θα αυξήσει την υποστήριξή της σε οργανώσεις ανταρτών που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας, σημείωσε ο Ολάντ.

«Ασυναρτησίες και φτηνές δικαιολογίες…»

Ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από ένα τουρκικό καταδιωκτικό F-16 ήταν πράξη προδοσίας από μια χώρα που η Ρωσία θεωρούσε φίλη της και συμπλήρωσε ότι «είναι αδύνατον η τουρκική Πολεμική Αεροπορία να μην αναγνωρίζει τα αεροπλάνα μας».

«Είναι όλα ασυναρτησίες και φτηνές δικαιολογίες… αλλά αποτελούν μια επιλογή της τουρκικής πλευράς», σχολίασε.

Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο Ολάντ υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτήν την κρίσιμη περίοδο να μην υπάρξουν νέα μέτωπα και εντάσεις.

Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η χώρα του εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στην συνεργασία με τη δυτική συμμαχία (της οποίας ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες) για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Συρία και εργάζεται για τον σχηματισμό μιας ευρείας διεθνούς συμμαχίας που μπορεί να συμφωνήσει στον τρόπο επίλυσης της συριακής κρίσης.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η συνεργασία αυτή θα τεθεί σε κίνδυνο αν υπάρξει κι άλλη κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία.

Πρόσθεσε πως η Μόσχα θα διεξάγει συζητήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για επιχειρήσεις στην Συρία, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

«Η αμερικανική πλευρά, που ηγείται της συμμαχίας στην οποία η Τουρκία είναι μέλος, γνώριζε που και πότε τα πολεμικά μας αεροσκάφη επιχειρούσαν (την στιγμή του περιστατικού). Και αυτό ήταν ακριβώς το σημείο που η επίθεση συνέβη», σημείωσε.

«Είτε δεν έχουν τον έλεγχο της ροής των πληροφοριών, είτε διέρρευσαν αυτήν την πληροφορία, χωρίς να συνειδητοποιούν τις πιθανές επιπτώσεις μιας τέτοιας διαρροής», πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η μεταφορά πετρελαίου από περιοχές της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτος στην Τουρκία γίνεται σε βιομηχανική κλίμακα, σημειώνοντας πως βρίσκει «δύσκολο να πιστέψει» ότι η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας δεν γνωρίζει τίποτε γι αυτό, τονίζοντας πως η Ρωσία παρακολουθεί την μεταφορά από αέρος, «μέρα και νύχτα».

«Θεωρητικά είναι πιθανόν η Αγκυρα να μην γνωρίζει για το πετρέλαιο από τη Συρία, αλλά μου είναι δύσκολο να το φανταστώ», συμπλήρωσε.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη συμμαχία της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, αλλά, σίγουρα, περιστατικά όπως η κατάρριψη αεροσκαφών μας και οι θάνατοι στρατιωτών μας…είναι απολύτως απαράδεκτα», σημείωσε ο Πούτιν και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε (με δεδομένο) ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη αυτού του επεισοδίου, αλλιώς δεν θα έχουμε ανάγκη συνεργασίας με κανέναν, με καμία συμμαχία, με καμία χώρα».

Ο Πούτιν χαρακτήρισε αποτελεσματική την επιχείρηση των ρωσικών μαχητικών στη Συρία, ενώ γνωστοποίησε ότι έχουν ενταθεί οι επιθέσεις (σε συνεργασία με τη Δαμασκό) στην περιοχή όπου οι τούρκοι έριξαν το ρωσικό μαχητικό.

Ολάντ: Να φύγει ο Ασαντ – Πούτιν: Θα το αποφασίσει ο συριακός λαός

Για την πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης, ο Ολάντ έθεσε τους απαραίτητους όρους.

«Πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, μια ανεξάρτητη κυβέρνηση κατά τη μεταβατική περίοδο. Αυτή η μεταβατική περίοδος πρέπει να οδηγήσει στην υιοθέτηση ενός νέου συντάγματος, στην διεξαγωγή εκλογών, στις οποίες θα συμμετάσχουν όλες οι πολιτικές παρατάξεις και οργανώσεις καθώς και Σύροι της διασποράς», δήλωσε και επανέλαβε ότι ο Ασαντ δεν έχει θέση στην όποια λύση βρεθεί για τη χώρα.

Αντίθετα, ο Πούτιν είπε ότι το μέλλον του σύρου προέδρου βρίσκεται στα χέρια του συριακού λαού.

«Ο συριακός στρατός και ο Ασαντ αποτελούν φυσικούς συμμάχους στην μάχη κατά της τρομοκρατίας» εξήγησε, χωρίς όμως να αποκηρύξει άλλες ομάδες που επίσης μάχονται τους τζιχαντιστές.

Ολάντ και Πούτιν συζήτησαν επίσης και το θέμα της Ουκρανίας, το οποίο ως γνωστόν προκάλεσε ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης, αλλά και οικονομικές κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος ρωσικών συμφερόντων.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως η ειρηνευτική συμφωνία.