Πέθανε, πλήρης ημερών, σε ηλικία 93 ετών ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πατριάρχης της μεγαλύτερης ελληνικών συμφερόντων σοκολατοβιομηχανίας, της ΙΟΝ.

Η ιστορία της ΙΟΝ

Το 1930 μια παρέα ευκατάστατων πολιτών της εποχής που αγαπούσαν τη σοκολάτα πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ένα εργαστήριο. Ήθελαν να γίνουν σοκολατοποιοί. Το 1934 το πούλησαν όμως και τότε ήταν που οι αδελφοί Νασιόπουλοι, και στη συνέχεια οι αδελφοί Κωτσιόπουλοι, οι απόγονοι των οποίων διευθύνουν την επιχείρηση, άρχισαν να εμφανίζονται στο προσκήνιο.

Οι αδελφοί Κωτσιόπουλοι έγιναν οι μοναδικοί ιδιοκτήτες της σοκολατοποιίας παραχωρώντας στους αδελφούς Νασιόπουλου την καραμελοποιία που είχε, στο μεταξύ, προστεθεί. Η οικογένεια Κωτσιόπουλου δεν άργησε να φανεί ισχυρότερη και ικανότερη σε όλα τα ζαχαρώδη προϊόντα. Έτσι απέκτησε τελικά και τον έλεγχο της καραμελοποιίας που συνενώθηκε με τη σοκολατοποιία.

Ο βιομηχανικός κολοσσός της ΙΟΝ ΑΕ άρχισε να γίνεται μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σταδιακά η ΙΟΝ ΑΕ επεκτάθηκε στους περισσότερους από τους κλάδους των ζαχαρωδών προϊόντων. Γκοφρέτες, τσίκλες, κρουασάν προστέθηκαν στα σοκολατοειδή και στις καραμέλες, για να φτάσει η ΙΟΝ ΑΕ να αποτελεί την ισχυρότερη και ανεξάρτητη από πολυεθνικές επιχειρήσεις ελληνική βιομηχανία σοκολάτας και άλλων ζαχαρωδών προϊόντων.

Ο Ι. Κωτσιόπουλος και ο Γ. Καρκαζής, δύο πεισματάρηδες Αρκάδες που συνδέθηκαν από τα φοιτητικά τους χρόνια και κληρονόμησαν την περιουσία των ιδρυτών αδελφών Κωτσιόπουλων, πήραν στα χέρια τους το 1996 το 100% των μετοχών της ΙΟΝ ΑΕ, μετά την επαναγορά μειοψηφικού πακέτου που είχε περάσει στην ανταγωνιστική (τότε) Kraft Jacob Sushard.

Η εταιρεία δεν έχει κουραστεί από την πολύχρονη πορεία της και συνεχίζει να κινείται δυναμικά. Απασχολεί σήμερα 942 άτομα και με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2013 οι πωλήσεις της ΙΟΝ διαμορφώθηκαν σε 99,3 εκατ. ευρώ. με τα καθαρά κέρδη στα 1,51 εκατ. ευρώ.

* (Με πληροφορίες από άρθρο των Χρήστου Κορφιάτη και Νίκου Φραντζή στην εφημερίδα Το Βήμα (28/09/1997).