Σχεδόν δύο μήνες μετά τη δεύτερη εκλογική νίκη που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ σε λιγότερο από έναν χρόνο, έρχεται η ώρα για το πρώτο σημαντικό κοινοβουλευτικό τεστ. Η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο στη Βουλή με το οποίο θα κλειδώσει η συμφωνία για τη δόση των 2+10 δισ. ευρώ θα αποδείξει στην πράξη πόσο γερή είναι η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

Μάλιστα, χθες το βράδυ στη Βουλή, μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τον φόρο στο κρασί –χωρίς να προσδιορίσει αν θα αποσυρθεί πλήρως ο φόρος.

Εξάλλου, μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να υπογραμμίζουν πως στο κρίσιμο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς η απόσταση καλύφθηκε με μεγαλύτερες υποχωρήσεις από τους θεσμούς, στους κυβερνητικούς βουλευτές όμως επικρατεί παγωμάρα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ορισμένοι από αυτούς εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι, ενώ συνομιλητές τους σημειώνουν πως δεν αποκλείεται να επιλέξουν την έσχατη λύση παραιτούμενοι ακόμη και των εδρών τους πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες έχουν φθάσει και στα αφτιά των στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι έχουν στραμμένο το βλέμμα στους συνήθεις υπόπτους Χρήστο Καραγιαννίδη και Βασιλική Κατριβάνου, παρότι οι ίδιοι δεν έχουν εκδηλωθεί.

ΕΠΑΦΕΣ. Αργά χθες το βράδυ κυβερνητικά στελέχη έτρεξαν για να προλάβουν τυχόν διαφοροποιήσεις οι οποίες θα έθεταν εν αμφιβόλω τη μικρή κυβερνητική πλειοψηφία, πραγματοποιώντας απευθείας γύρο επαφών με όσους θεωρούνται επίφοβοι και λαμβάνοντας καθησυχαστικές απαντήσεις. Δεν παραλείπουν μάλιστα να υπενθυμίζουν στους βουλευτές τους πως οποιοσδήποτε κλυδωνισμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα ευνοήσει πολιτικές και επιχειρηματικές δυνάμεις που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, ρίχνοντας ακόμα μία φορά στο τραπέζι το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης».

Πάντως, κορυφαίος κοινοβουλευτικός παράγων του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε στα «ΝΕΑ» πως χθες, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των βουλευτών από τους αρμόδιους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, δεν ακούστηκαν άναρθρες κραυγές από τους βουλευτές, παρά μόνο διευκρινιστικές ερωτήσεις για το νομοσχέδιο. Σημείωσε μάλιστα πως το κλίμα ήταν θετικό διότι, είτε άμεσα είτε έμμεσα, προστατεύεται το 60% όσων έχουν πρόβλημα, ενώ ακυρώθηκε η δέσμευση της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που προέβλεπε την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών –σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

ΤΟ ΚΡΑΣΙ. Προβληματισμός και επιφυλάξεις υπάρχουν και στους δύο κυβερνητικούς εταίρους για το άρθρο 14 του πολυνομοσχεδίου, που επιβάλλει τέλος 0,40 λεπτά ανά λίτρο κρασιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που ζήτησαν την απόσυρση του συγκεκριμένου φόρου και την αντικατάστασή του από νέο ειδικό φόρο στα εισαγόμενα ποτά.

«Θα περιμένω να ακούσω όλους τους φορείς και μετά θα δηλώσω τη θέση του κόμματος» υποστήριξε χθες στη Βουλή ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος. «Από τη στιγμή που το δυνητικό συνολικό όφελος θα είναι 48 εκατ. ευρώ –που δεν είναι ισοδύναμο για την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση –αλλά και από τη στιγμή που υπάρχει πιθανότητα από κάποιους να φτιάξουν μπόμπες, πρέπει να αναθεωρήσουμε τη σκέψη μας» είπε επισημαίνοντας ότι πρέπει να εξετασθούν «θέματα παραοικονομίας» που μπορεί να φέρει το συγκεκριμένο άρθρο και «τελικά η ζημία να είναι μεγαλύτερη από το δυνητικό έσοδο».

Ουίσκι, βότκα και τζιν

Ο βουλευτής Γρεβενών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας ανέφερε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών που επεξεργάζονται το πολυνομοσχέδιο: «Αν και είναι μικρή η επιβάρυνση στο κρασί, προτείνω να μπει στο ουίσκι, στη βότκα και στο τζιν».