Τις πληγές της μετρά η Λευκάδα ένα 24ωρο μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών που σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα δυτικά του νησιού και στοίχισε τη ζωή σε δύο ηλικιωμένες γυναίκες.

Πολλοί από τους κατοίκους χωρών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το χτύπημα του εγκέλαδου, πέρασαν τη νύχτα τους σε σκηνές και σε ξενοδοχεία.

Τεχνικά κλιμάκια μηχανικών θα ξεκινήσουν τη διενέργεια αυτοψίας προκειμένου να εκτιμήσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί τα κτίρια, ενώ το νησί αναμένεται να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Από τον ισχυρό σεισμό σκοτώθηκαν δύο ηλικιωμένες γυναίκες: Μία 70χρονη, το σπίτι της οποίας καταπλακώθηκε από βράχο στο χωριό Πόντι της Βασιλική και μία 82χρονη το Αθάνι, που καταπλακώθηκε από μάντρα.

Οι ζημιές, που έχει υποστεί το νησί της Λευκάδας σε σπίτια, αλλά και σε υποδομές (δρόμους, δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης) είναι σοβαρές. Πολλά σπίτια κρίνονται ακατάλληλοι και οι κάτοικοι φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία στη Βασιλική, ενώ στήθηκαν και σκηνές στον Άγιο Πέτρο, στο Αθάνι και στο Δράγανο που «χτυπήθηκαν» ιδιαίτερα από το χτύπημα του εγκέλαδου.

Από σήμερα, Τετάρτη, στο Δήμο και την Περιφέρεια θα λειτουργούν γραφεία για την εξυπηρέτηση των σεισμοπληκτων.

Έντονη είναι και η μετασεισμική ακολουθία στο νησί. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα mylefkada.gr, καταγράφηκαν 64 μετασεισμικές δονήσεις διαφορετικής ισχύος μέσα σε 15 ώρες μετά τον κύριο σεισμό.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μέγεθος του κύριου σεισμού ήταν 6 βαθμοί και το επίκεντρο 13 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας. Το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Εκτός από τις δύο γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους, οκτώ άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της Λευκάδας.

Δείτε το βίντεο που δημοσιεύτηκε στο mylefkada.gr το οποίο τράβηξε ο Σπύρος Κολυβάς, που βρίσκονταν για ψάρεμα ανοιχτά από την παραλία Εγκρεμνοί.

Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη, τον γενικό γραμμάτεα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα μετέβη στο νησί για επιτόπια αυτοψία.

«Μπαίνουμε σε παρατεταμένη μετασεισμική περίοδο διάρκειας έως και τριών εβδομάδων και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό», τόνισε ο καθηγητής Σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας σε σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Τρίτης για τον συντονισμό της καταγραφής των ζημιών.

Στη Λευκάδα μετέβη και ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Νικολακόπουλος, ενώ την ίδια ώρα αναμένονται και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα.