«Φιάσκο» χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) τη διαπραγμάτευση με τους εκπρόσωπους των δανειστών σε ότι αφορά την πολιτική φαρμάκου, προσθέτοντας ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα «εκβιάστηκε» και αποδέχτηκε μια καταστροφική για τον κλάδο απόφαση.

Ειδικότερα όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα την απόσυρση πολλών προσιτών ελληνικών φαρμάκων «ανοίγοντας την πόρτα στην υποκατάστασή τους με ακριβά εισαγόμενα, τα οποία θα εκτοξεύσουν τις δαπάνες των ασφαλιστικών Ταμείων και θα καταστήσουν πανάκριβο αγαθό την υγεία των πολιτών».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται: «Η απαίτηση των δανειστών για μείωση των τιμών των Ελληνικών φαρμάκων από το όριο των 7,8 ευρώ στο 1 ευρώ, στην πράξη, θα σημάνει την προφανή αδυναμία παραγωγής τους. Αυτά θα αντικατασταθούν από εισαγόμενα φάρμακα τα οποία στοιχίζουν από 20 έως 50 ευρώ. Αυτά τα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα προστατεύουν στην ουσία τα λεγόμενα ‘προαπαιτούμενα’ των δανειστών».

Η ΠΕΦ επιμένει ότι ο κλάδος αποτελεί έναν από τους ελάχιστους υγιείς πυλώνες ανάπτυξης και απασχόλησης και ζητά από τον πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία της χώρας και τα μέλη του την εκπόνηση εθνικής πολιτικής για την υγεία και το φάρμακο, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της χώρας.