Το playstation 4 είναι το «αγαπημένο παιχνίδι» των τρομοκρατών επειδή τους δίνει τη δυνατότητα πολλαπλών τρόπων επικοινωνίας με κρυπτογραφικό τρόπο που δύσκολα μπορεί να αποκωδικοποιηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες των δυτικών χωρών.

Στην αποκάλυψη αυτήν προέβη ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Γιαν Γιάμπον, ο οποίος δήλωσε ότι οι ειδικοί των μυστικών υπηρεσιών αγωνίζονται να αποκρυπτογραφήσουν τις επικοινωνίες που γίνονται μέσω της συγκεκριμένης κονσόλας της Sony.

«Η πιο δύσκολη (στην αποκρυπτογράφηση) μορφή επικοινωνίας μεταξύ των τρομοκρατών είναι μέσω του PlayStation 4» δήλωσε ο βέλγος υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι «είναι πάρα, μα πάρα πολύ δύσκολο για τις υπηρεσίες μας –όχι μόνο τις βελγικές- να τους εντοπίσουν».

Δεν είναι ξεκάθαρο, εάν οι δράστες των επιθέσεων χρησιμοποίησαν αυτό το μέσο επικοινωνίας, αλλά η διαρκής εξειδίκευσή τους εγείρει ερωτήματα για την ικανότητα των αρχών ασφαλείας να εντοπίσουν τις συνωμοτικές δραστηριότητές τους.

«Τα τζαμιά είναι συντηρητικά»

«Ο κόσμος νομίζει ότι τα τεμένη είναι οι τόποι στρατολόγησης των νέων μελών των ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων, αλλά οι περισσότερες στρατολογήσεις γίνονται μέσω του Διαδικτύου» αναφέρει ο Γιάμπον.

«Εχω συζητήσει με αρκετούς γονείς, οι οποίοι μου λένε πως τα παιδιά τους δεν τους ακολουθούν στα τζαμιά γιατί τα θεωρούν πολύ συντηρητικά και προτιμούν να βρίσκουν τη δική τους ‘’αλήθεια’’ μέσα από το ίντερνετ» συμπληρώνει ο ίδιος.

Ο ίδιος δηλώνει ότι τα μέλη του Ισλαμικού Στρατού αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα έξυπνα κινητά επειδή μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτά.

Αντιθέτως, η κονσόλα της Sony τους δίνει τη δυνατότητα αποστολής κειμένων, φωτογραφιών και βίντεο ενώ είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις εκείνα που αναφέρονται σε αληθινές επιθετικές δραστηριότητες από τα υπόλοιπα που ανταλλάσσουν τα παιδιά μεταξύ τους όταν παίζουν, χρησιμοποιώντας την ίδια ορολογία. Πολύ περισσότερο όταν αυτά τα μηνύματα κρυπτογραφούνται.