Mια «ειρηνική επανάσταση» στον τρόπο λειτουργίας του ίδιου του κράτους, ζήτησε o πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, μιλώντας σε ημερίδα επιμόρφωσης αιρετών του Ν. και Β. Αιγαίου καθώς και Ιονίων Νήσων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οριοθέτησε δε τους τομείς μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση, στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, τις δομές και μεθόδους εργασίας, την απλοποίηση νομικών και διοικητικών διαδικασιών, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.Για να επιτευχθεί, είπε, ο σκοπός αυτός, απαιτείται στρατηγική ηγεσία, αλλαγές στην οργανωτική δομή – ένα νέο μοντέλο διοίκησης μέσω στόχων, με πρότυπα αξιολόγησης, με πιστοποίηση ποιότητας, ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ.ά.

Στην όλη αυτή προσπάθεια, τόνισε, τον βασικό ρόλο πρέπει να έχει η ίδια η ΚΕΔΕ, η οποία είναι έτοιμη να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες με στόχο μια ευρεία και ριζική αλλαγή του συνόλου των διοικητικών και αυτοδιοικητικών µας θεσμών.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρθηκε στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης και τη σημαντική υστέρηση που σημειώνεται στη ροή χρηματοδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και ανακοίνωσε ότι η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ θα απασχοληθεί αποκλειστικά με αυτό το θέμα.

Σχετικά με το ΕΣΠΑ, ο κ. Πατούλης κατήγγειλε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι περιφέρειες «δυσκολεύουν το έργο των δημάρχων, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι δήμοι χρηματοδοτούνται με πελατειακά κριτήρια».

Τέλος, αναφερόμενος στο προσφυγικό, επισήμανε ότι «με σαφήνεια βλέπουμε το προσωρινό να γίνεται μόνιμο». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξήρε την προσπάθεια των δημάρχων και των τοπικών κοινωνιών στα νησιά του Αιγαίου αλλά και αλλού, που σχεδόν μόνοι τους αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις μεγάλες προσφυγικές ροές δίνοντας μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε όλη την Ευρώπη.