Το Χρηματιστήριο της Κίνας έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων από το καλοκαίρι και μετά, όταν η μεγάλη άνοδος των τιμών έδωσε τη θέση της σε μεγάλη πτώση προκαλώντας αναστάτωση σε διεθνές επίπεδο. Το ερώτημα τώρα είναι τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθούν νέες έντονες διακυμάνσεις.

Για χρόνια οι Αρχές της Κίνας δεν έχαναν ευκαιρία να δίνουν κίνητρα για άνοδο των χρηματιστηριακών τιμών, με αποτέλεσμα ο βασικός δείκτης Composite Index της Σαγκάης να ενισχυθεί κατά 100% μέσα σε λιγότερο από επτά μήνες. Νωρίτερα η Κίνα είχε προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τη φούσκα στα ακίνητα, κάτι που έριξε ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα στις μετοχές. Βασικό συστατικό της ανόδου ήταν οι συναλλαγές με πίστωση (margin). Η πρακτική αυτή όμως ενέτεινε σημαντικά και την πτώση όταν αυτή ξεκίνησε. Οι Αρχές έσπευσαν να βάλουν φρένο στις εξελίξεις λαμβάνοντας ακραία μέτρα. Ανέστειλαν τις αρχικές δημόσιες προσφορές, επέτρεψαν σε εταιρείες να σταματήσουν τις συναλλαγές και περιόρισαν τις ανοιχτές πωλήσεις.

Τώρα η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης βάζει το Πεκίνο σε πειρασμό να χαλαρώσει κι άλλο τη νομισματική πολιτική. Με έλλειμμα που ανέρχεται σε 2,3% του ΑΕΠ η Κίνα μπορεί να αυξήσει στις κρατικές δαπάνες και να μειώσει τους φόρους. Το πακέτο πρέπει να χρηματοδοτηθεί από κρατικά ομόλογα και όχι από εμπορικές τράπεζες. Η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων έχει προσφέρει πολύτιμα μαθήματα στους ηγέτες της Κίνας. Τα μαθήματα αυτά μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα σε πολύ πιο σταθερή πορεία.

Ο Γιου Γιοντίνγκ είναι πρόεδρος της China Society of World Economics και διευθυντής του Institute of World Economics and Politics στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας.