Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το σχέδιο νόμου για την κύρωση των 12 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (από 28 Ιουνίου έως 7 Οκτωβρίου 2015), μεταξύ των οποίων και οι πράξεις που αφορούσαν την επιβολή τραπεζικής αργίας και τους περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές.

Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ενώ οι ειδικοί αγορητές της αντιπολίτευσης καταλόγισαν ευθύνες στην κυβέρνηση για το κλείσιμο των τραπεζών το καλοκαίρι και άσκησαν κριτική για τη συχνή έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.

«Η αίσθησή μου είναι ότι θα φθάναμε σε capital controls και με την προ προηγούμενη κυβέρνηση» ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος εκπροσωπούσε στην Επιτροπή την κυβέρνηση και σημείωσε ότι τα 115 δισ. που έφυγαν από τις τράπεζες από την έναρξη της κρίσης, δεν έφυγαν με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν παραλάβαμε κάποιο παράδεισο» είπε ο κ. Μάρδας και προσέθεσε ότι μπορούσε να έχει οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα και το «τρενάρισμα», όπως το χαρακτήρισε, της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην υπογραφή συμφωνίας με τους δανειστές.

Ο κ. Μάρδας ανέφερε επίσης ότι «το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής κοινότητας» και υποστήριξε ότι τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι επιχειρήσεις από την επιβολή περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές έχουν ξεπεραστεί.

Για «τιτάνιο αγώνα διαχείρισης των κρίσιμων προβλημάτων που κληροδοτήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέτας, ενώ καταλόγισε την ευθύνη για το κλείσιμο των τραπεζών στην ΕΚΤ και προσέθεσε ότι τα έκτακτα μέτρα ελήφθησαν για να διασφαλιστεί ο δημόσιος και ο ιδιωτικός πλούτος.

Στην πολιτική της κυβέρνησης, τη διενέργεια του δημοψηφίσματος και την οικονομική αβεβαιότητα που ακολούθησε, απέδωσε την ευθύνη για το κλείσιμο των τραπεζών η ειδική αγορήτρια της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ χαρακτήρισε «εκπρόθεσμες» τις τρεις πρώτες ΠΝΠ, που όπως υποστήριξε, «έπρεπε να έχουν κατατεθεί πριν τις εκλογές».

Η κ. Ασημακοπούλου αναφέρθηκε, επίσης, στις δηλώσεις του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος διέψευδε την επιβολή περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, λίγο πριν την ανακοίνωσή τους, με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, να παρεμβαίνει για να επισημάνει ότι η συγκεκριμένη δήλωση είχε γίνει για να απαντηθούν δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με τις οποίες εάν δεν υπογράφονταν άμεσα συμφωνία, έως τη Δευτέρα, θα έκλειναν οι τράπεζες.

«Η χώρα ήταν σε σταθερή πορεία και την πήγατε στο χείλος του γκρεμού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ προσέθεσε ότι από την αρχή του χρόνου το 70% του νομοθετικού έργου έχει γίνει με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κομματοκρατία» και «αδιαφάνεια» και ζήτησε να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την άρση των τραπεζικών περιορισμών που έχει παγώσει κάθε έννοια επένδυσης.

«Έωλες» χαρακτήρισε τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, ενώ από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης τάχθηκε κατά του σχεδίου νόμου και υποστήριξε ότι μεγαλύτερη καταστροφή από τα ίδια τα capital controls, προκάλεσε η καθυστέρηση και η αδυναμία διαχείρισης που επέδειξε η κυβέρνηση.

Τέλος, ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος εξέφρασε την αντίθεσή του με τη «διάθεση κονδυλίων 15 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους, για την μεταφορά παράτυπων μεταναστών την ώρα που οι Έλληνες πολίτες έχουν μεγάλα προβλήματα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει τη χώρα σε «αποθήκη ανθρώπων».