Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν μηχανικοί, δικηγόροι και γιατροί οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάργηση της ρύθμισης που έδινε τη δυνατότητα στους «νέους» ασφαλισμένους στο Ενιαίο Ταμείο Αυτοτελώς Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), αυτούς δηλαδή που ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1993, να υπαχθούν σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Αυτό ανέφεραν την Τρίτη, οι εκπρόσωποι όλων των επιστημονικών φορέων – που ασφαλίζονται στο ΕΤΑΑ – κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Όπως είπαν, η κατάργηση θα επιφέρει δραματική μείωση στα έσοδα του ασφαλιστικού ταμείου. Και το βασικό επιχείρημα που επικαλούνται είναι ότι η ρύθμιση που καταργήθηκε οδήγησε σε αύξηση των εσόδων διότι πλήρωναν περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός επισήμανε ότι στην προαναφερόμενη ρύθμιση, εντάχτηκαν 20.000 ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί γεγονός που οδήγησε στην αύξηση των εσόδων του ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ κατά 15% για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και την εισροή 9,5 εκατομμυρίων ευρώ στο ασφαλιστικό ταμείο.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, εκτός από τους μηχανικούς, στη ρύθμιση εντάχτηκαν και 6.000 δικηγόροι καθώς και 7.000 γιατροί. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γιώργος Πατούλης δικαιολόγησε τον μικρό αριθμό γιατρών που μπήκαν στη ρύθμιση λέγοντας πως τα τελευταία δυο χρόνια 10.000 γιατροί έφυγαν για το εξωτερικό.

«Η νέα διάταξη του ν. 4337/2015 δεν προβλέπει μεταβατικό καθεστώς και καταργεί αναδρομικά την προαναφερόμενη διάταξη ( του ν.4331/2015) με αποτέλεσμα οι σχετικές ρυθμίσεις του ΕΤΑΑ να καθίστανται ακυρώσιμες, ανατρέποντας ήδη διαμορφωμένες καταστάσεις που δημιουργήθηκαν για χιλιάδες καλόπιστους μηχανικούς», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι όσοι συμφώνησαν να πληρώνουν μικρότερες εισφορές τώρα είναι σαν μην έχουν υπαχθεί ποτέ στη ρύθμιση και είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν αναδρομικά τη διαφορά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Βασίλης Αλεξανδρής τόνισε χαρακτηριστικά ότι η νέα ρύθμιση θεωρείται παράλογη και παραβιάζει την αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης τού ιδιώτη. «Δεν μπορεί να υποχρεώνεται ο πολίτης να καταβάλει ένα ποσό που δεν αντιστοιχεί στο εισόδημα του», συμπλήρωσε.