Ηχηρή απάντηση ότι το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, παρά τη δραματική υποχρηματοδότηση (σχεδόν -75% από το 2010 μέχρι σήμερα), όχι μόνο δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τις εξωτερικές αξιολογήσεις, αλλά αντίθετα κατατάσσεται στην «αφρόκρεμα» της παγκόσμιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έδωσαν οι πρυτανικές του Αρχές.

Η απάντηση του πρύτανη Θάνου Δημόπουλου ήλθε μετά από την χθεσινή επίθεση ομάδας φοιτητών, οι οποίοι με απειλές και πετώντας φρούτα, παρεμπόδισαν τη διενέργεια εξωτερικής αξιολόγησης σε τρεις σχολές, από διακεκριμένους Έλληνες καθηγητές ξένων πανεπιστημίων.

Η πρυτανεία του ιδρύματος αφού καταδίκασε τα περιστατικά εκφοβισμού τόνισε ότι στην περίοδο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών παραμένει τουλάχιστον στο 5% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως.

Όπως ανέφερε ο πρύτανης, στα περισσότερα συστήματα διεθνών κατατάξεων, από το σύνολο των περίπου 18.000 ΑΕΙ παγκοσμίως, ξεχωρίζουν πρώτα τα καλύτερα 1.000 ή 4.000 Ιδρύματα και κατόπιν προχωρούν σε πιο σύντομο κατάλογο 500 ή 1.000 Ιδρυμάτων. Επομένως, όσα Ιδρύματα εμφανίζονται εκεί, συγκαταλέγονται στο 5% των καλύτερων στον κόσμο.

Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, σε τρεις διαφορετικές διεθνείς αξιολογήσεις (Academic Ranking of World Universities- ARWU Shangai, National Taiwan University, Center for World University Rankings -CWUR) καταλαμβάνει θέσεις ανάμεσα στα 400 καλύτερα του κόσμου (όπως λ.χ. τη θέση 217 στην κατάταξη του πανεπιστημίου της Ταιβάν, ενώ στην κατάταξη CWUR έχει υπερκεράσει Πανεπιστήμια με μεγάλη παράδοση, όπως της Λειψίας ή το βρετανικό St. Andrews. Μάλιστα σε ορισμένους τομείς όπως η Ιατρική, η αξιολόγηση είναι υψηλότερη.

«Αν συνυπολογίσουμε τη δραματική μείωση της χρηματοδότησης και πολλά άλλα προβλήματα, αυτές οι κατατάξεις συνιστούν πραγματικό άθλο», τονίζει ο πρύτανης.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και συζήτησαν τις αντιρρήσεις τους για το νέο νόμο που αποψιλώνει αρμοδιότητες των Συμβουλίων σε σχέση με την εκλογή πρυτάνεων (δεν θα προεπιλέγουν πια ως τρεις υποψηφίους, επανέρχεται η κάλπη αντί ηλεκτρονικής ψήφου, κ.λπ.).