Οταν η Ντανιέλ Νουί θα μεταφέρει του χρόνου την ομάδα εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών που απαρτίζεται από 1.000 άτομα στον πύργο Eurotower της Φρανκφούρτης, θα αποκτήσει μια μόνιμη βάση από όπου θα μπορεί να δίνει τις μάχες της για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης.

Εναν χρόνο μετά την ανάληψη των επίσημων καθηκόντων της τραπεζικής εποπτείας από την ΕΚΤ που θα ελέγχει 120 τραπεζικούς ομίλους σε 19 χώρες, χθες η Νουί μαζί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πήραν μέρος σε διάσκεψη που διοργανώθηκε ειδικά για την επέτειο αυτή. Τώρα οι υποστηρικτές της τραπεζικής ένωσης και της ενιαίας εγγύησης καταθέσεων όπως είναι ο Ντράγκι ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις που διαφαίνονται στον ορίζοντα.

Η 65χρονη γαλλικής καταγωγής Νουί έχει ήδη βοηθήσει στο να αποφευχθεί η κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τώρα εργάζεται για να αυξηθεί η κεφαλαιακή επάρκεια όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ομως, εν μέσω ανησυχιών ότι η κερδοφορία των τραπεζών μπορεί να έχει μειωθεί λόγω των μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ, τα μεγαλύτερα εμπόδιά της μπορεί να είναι η πολιτική αδράνεια και οι εκπρόσωποι των λόμπι που έχουν αναλάβει δράση σε εθνικό επίπεδο για να μην επιτρέψουν να γίνουν ορισμένες αλλαγές.

«Είναι εντυπωσιακή η πρόοδος που έχει γίνει σε τόσο μικρό διάστημα. Εχουμε ωστόσο πολλά ακόμη να πετύχουμε» ανέφερε χθες η Νουί μιλώντας στη διάσκεψη της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τον Ντράγκι που μίλησε στην ίδια εκδήλωση, η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, την ενοποίηση των αγορών και την πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων.

Οσον αφορά την εποπτεία, η Νουί έχει υποσχεθεί ότι θα είναι σκληρή με τις τράπεζες και μέχρι τώρα το έχει αποδείξει αυτό. Μετά τους ελέγχους που έγιναν στις τράπεζες το 2014, οι οποίοι αποκάλυψαν την ύπαρξη μαύρης τρύπας 25 δισ. ευρώ στην κεφαλαιακή επάρκεια, το 2015 η ΕΚΤ έχει συνεχίσει τις πιέσεις για να διασφαλίσει ότι τα ίδια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν επαρκή αποθεματικά για να αντιμετωπίσουν τυχόν νέα κρίση. Οι πιέσεις αυτές όμως έχουν αρχίσει να προκαλούν ανησυχίες σε κάποιες τράπεζες.

Τώρα η αποφασιστικότητα της ΕΚΤ έχει αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις από ορισμένους πολιτικούς οι οποίοι θέλουν να πετύχουν ευνοϊκότερους όρους για τις δικές τους τράπεζες. «Στη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία οι τράπεζες αντιμετωπίζονται ως εθνικός θησαυρός και προστατεύονται από τους πολιτικούς» ανέφερε ο Χένρικ Εντερλαϊν που είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στη Hertie School του Βερολίνου.

© Bloomberg News