Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην τουρκική κυβέρνηση για την εκλογική νίκη απέστειλαν οι ΗΠΑ, ωστόσο σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Λευκός Οίκος έσπευσε να εκφράσει την ανησυχία του για τα πλήγματα που δέχονται τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, το συγχαρητήριο τηλεγράφημα ήταν τυπικό -αρκετά ψυχρό.

«Οι ΗΠΑ συγχαίρουν τον τουρκικό λαό για τη συμμετοχή του στις εκλογές» υπογράμμισε ο Τζος Ερνεστ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που αναμένεται να επισκεφθεί στα μέσα Νοεμβρίου την Τουρκία για να συμμετάσχει στην Σύνοδο της G20.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να εκφράσει τη Δευτέρα την ανησυχία του για το ό,τι μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι υπέστησαν πιέσεις στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Εν μέσω καταγγελιών ότι ασκήθηκαν πιέσεις σε δημοσιογράφους προκειμένου να αποδυναμωθεί η αντιπολίτευση, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ κάλεσε τις τουρκικές αρχές να υποστηρίξουν τις αξίες του τουρκικού Συντάγματος.

Οι ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί για την έκθεση των παρατηρητών της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι τα επεισόδια βίας «παρεμπόδισαν τις δυνατότητες των υποψηφίων να διεξάγουν μια ελεύθερη εκστρατεία».

«Εχουμε, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις όπως επίσης δημοσίως, διατυπώσει τις ανησυχίες μας που σχετίζονται με την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία του συνέρχεσθαι στην Τουρκία» επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Συγχαρητήρια Μέρκελ στον Νταβούτογλου

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε τη Δευτέρα, στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική νίκη του κόμματός του, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση να υπάρξει σύντομα κοινή δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι η Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι εκλογές διεξήχθησαν σε ειρηνικό κλίμα και πως ο Νταβούτογλου εξέφρασε στην νικητήρια ομιλία του την επιθυμία να ξεπεραστούν η πόλωση και οι εντάσεις στην τουρκική κοινωνία.

«Η γερμανίδα καγκελάριος και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συμφώνησαν επιπλέον ότι ο διμερής διάλογος σχετικά με την αναχαίτιση της ροής των προσφύγων πρέπει να συνεχιστεί και να καταλήξει σύντομα στην σύναψη συγκεκριμένων συμφωνιών» υπογράμμισε ο Ζάιμπερτ.