Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία του Γ.Μουζάλα για την ενημέρωση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, στο ζήτημα της διαχείρισης των μικτών μεταναστευτικών ροών, ωστόσο, -όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα- η συνάντηση δεν αναιρεί την ανάγκη υιοθέτησης της πρότασης για την δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την συμμετοχή κομμάτων, Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων.

Στο ίδιο σημείωμα ασκείται κριτική στον τόπο που η κυβέρνηση αντιμετώπισε το ζήτημα, στέλνοντας λάθος μηνύματα και χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει δέσμη 10 προτάσεων για την αντιμετώπιση-επίλυση της κρίσης:

1. Το Προσφυγικό είναι Παγκόσμιο Πρόβλημα, όχι μόνο Ευρωπαϊκό.

Για αυτό και απαιτείται με πρωτοβουλία του ΟΗΕ μια παγκόσμια διάσκεψη για την ανάληψη πρωτοβουλιών επίλυσης της κρίσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων.

2. Οι Πρόσφυγες πρέπει να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους.

Και αυτό απαιτεί οικονομική ενίσχυση και συμβολή όλης της διεθνούς κοινότητας.

3. Να δημιουργηθούν Κέντρα Καταγραφής (Hotspots) σε Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο.

Ώστε να γίνεται έγκαιρα η καταγραφή, η ταυτοποίηση και η απευθείας εγκατάσταση προσφύγων σε Ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.

4. Αναθεώρηση Δουβλίνου II στη βάση αρχών αλληλεγγύης. Προετοιμασία εν όψει σχετικής πρότασης της Επιτροπής τον ερχόμενο Μάρτιο.

5. Αύξηση του Αριθμού Προσφύγων για Μετεγκατάσταση από την Ελλάδα. Μετά την συμφωνία για «φιλοξενία» 50.000 στο ελληνικό έδαφος έπρεπε ταυτόχρονα να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων για μετεγκατάσταση. Υπήρξε διαπραγματευτικό λάθος που δεν έγινε κάτι τέτοιο. Το θέμα θα πρέπει να επανέλθει.

6. Σχεδιασμός για την προσωρινή παραμονή των 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα. Με διασπορά σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και την κατάλληλη αξιοποίηση χώρων του Δημοσίου. Επίσης το ταχύτερο θα πρέπει να οργανωθούν και να λειτουργήσουν τα 5 Κέντρα Καταγραφής στα Νησιά μας.

7. Δημιουργία μόνιμου Συστήματος Επανεγκατάστασης (Strustured System of Resettlement).

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει σχετική Πρόταση. Πολλές χώρες-μέλη αντιδρούν. Η Ελλάδα πρέπει να είναι σταθερά υπέρ.

8. Σύσταση European Border and Coast Guard. Τη σύσταση έχει εγκρίνει το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Επιτροπή θα πρέπει να υποστηρίξει τη σύσταση με προϋποθέσεις ως προς την λειτουργία της.

9. Διεκδίκηση Επαρκούς Χρηματοδότησης/Ενίσχυσης. Η Ελλάδα θα πρέπει μεταξύ άλλων να αξιοποιήσει το άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισσαβόνας για έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς όφελος ιδιαίτερα των νησιών του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

10. Εντατικοποίηση προσπαθειών ΕΕ για την Επίλυση Κρίσης σε Συρία (ως γενεσιουργού αιτίας της προσφυγικής κρίσης), και Ενίσχυση Ανάπτυξης Τρίτων Χωρών (Αφρικής κλπ) για Ανακοπή Μεταναστευτικών Ροών (Valleta Summit,11-12/11).