Ο ηγέτης της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι κάλεσε όλους τους ισλαμιστές μαχητές να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την απειλή από τη Δύση και τους Ρώσους στην Συρία και το Ιράκ, σε μια πρόσφατη ηχογράφηση που αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει στενότερη σχέση μεταξύ της αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

«Οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, οι Ιρανοί, οι Αλαουίτες και η Χεζμπολάχ συντονίζουν τον πόλεμό τους εναντίον μας - δεν είμαστε ικανοί να σταματήσουμε τις διαφωνίες μεταξύ μας για να στρέψουμε όλες τις προσπάθειές μας εναντίον τους;» είπε ο Ζαουάχρι σε ηχογραφημένο μήνυμα που αναρτήθηκε την Κυριακή στο Διαδίκτυο.

Δεν είναι γνωστό πότε έγινε η ηχογράφηση, αλλά οι αναφορές στην επιθετικότητα των Ρώσων υποδεικνύουν ότι έγινε αφότου η Ρωσία, σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των ομάδων που μάχονται τον Ασαντ και του ΙΚ στην Συρία στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σε προηγούμενη ηχογράφηση που αναρτήθηκε τον Σεπτέμβριο, ο Ζαουάχρι κατέκρινε το ΙΚ και τον ηγέτη του Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ως παράνομο αλλά είπε ότι οι οπαδοί του θα συμμαχούσαν, αν γίνεται, μαζί του για να πολεμήσουν τη συμμαχία της οποίας ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ και τη Συρία.

Το ΙΚ έχει κηρύξει ιερό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και των ΗΠΑ, σε αντίδραση για τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των μαχητών του στη Συρία από τις δύο μεγάλες δυνάμεις.

Οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ της αλ Κάιντα και του ΙΚ θα περιπλέξει τις προσπάθειες να σταθεροποιηθεί η Μέση Ανατολή, όπου ομάδες τζιχαντιστών έχουν αποκτήσει επιρροή και κλιμακώσει τις επιθέσεις τους μετά τις αραβικές επαναστάσεις του 2011.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από