Δύσκολη υπόθεση θα αποδειχθούν φέτος οι μετεγγραφές των φοιτητών παρά τη διεύρυνση των δικαιούχων σε όλα τα πανεπιστημιακά έτη καθώς τα πολλαπλά κριτήρια που έχουν τεθεί αναμένεται να τις περιορίσουν στο ελάχιστο.

Η προθεσμία για την υποβολή (ηλεκτρονικών) αιτήσεων μετεγγραφών αρχίζει αύριο Τρίτη και λήγει στις 13 Νοεμβρίου όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας.

Οι αιτούντες έχουν δικαίωμα υποβολής μόνο μιας ηλεκτρονικής αίτησης μετεγγραφής για αντίστοιχη σχολή ή τμήμα έως δύο διαφορετικών ΑΕΙ μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr).

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία της σχολής ή του τμήματός τους για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ιδρύματος στο οποίο φοιτούν. Οι ενδιαφερόμενοι είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τον οκταψήφιο αριθμό υποψηφίου των Πανελλαδικών και οφείλουν να προσκομίσουν την εκτύπωση της ηλεκτρονικής τους αίτησης τους στο ίδρυμα υποδοχής τους με τα σχετικά δικαιολογητικά.

Οι μετεγγραφές επιτρέπονται μόνο σε αντίστοιχα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ εφόσον το ίδρυμα υποδοχής εδρεύει σε άλλη περιφέρεια. Δεν επιτρέπεται μετεγγραφή σε αντίστοιχο τμήμα του ίδιου ΑΕΙ. Ο αριθμός των μετεγγραφομένων ισούται με το 15 % του συνολικού αριθμού των εισακτέων κατά το έτος 2015-16 ανά σχολή ή τμήμα εκτός από την περίπτωση που οι σχολές ή τα τμήματα έχουν εισηγηθεί μεγαλύτερο ποσοστό.

Δεν εμπίπτουν στο ως άνω ποσοστό θέσεων τα τέκνα των θυμάτων τρομοκρατίας, φοιτητές με πιστοποιημένη αναπηρία (σωματική, διανοητική ή ψυχική) 67% και άνω και φοιτητές που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών.

Οι φοιτητές αυτοί έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην περιφέρεια όπου ανήκει η πόλη στην οποία ο γονέας ή ο έχων την επιμέλεια δηλώνει ως μόνιμη κατοικία ή στην πόλη όπου πιθανώς τούς παρέχεται ιατρική μέριμνα.

Στην περίπτωση που συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής δύναται να υποβληθεί σχετική αίτηση στην Επιτροπή κατ’ Εξαίρεση Μετεγγραφών.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑ. Δικαίωμα μετεγγραφής χορηγείται στους αιτούντες κατά σειρά των μορίων που σωρεύουν από τα κάτωθι κριτήρια:

α) Τα κατά κεφαλήν εισοδήματα του δικαιούχου και των γονέων του για το φορολογικό έτος 2014 δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 3.000 ευρώ (μόρια 5).

β) Δεν υπερβαίνουν τα 6.000 ευρώ (μόρια 4).

γ) Δεν υπερβαίνουν τα 9.000 ευρώ (μόρια 3).

δ) Ορφανός και από τους δύο γονείς (μόρια 3).

ε) Μέλος πολύτεκνης οικογένειας (μόρια 2).

στ) Μέλος τρίτεκνης οικογένειας (μόριο 1).

ζ) Ορφανός από τον έναν γονέα (μόριο 1).

η) Τέκνο άγαμης μητέρας (μόριο 1).

θ) Ο δικαιούχος έχει αδελφό ή αδελφή φοιτητή που φοιτά σε ίδρυμα διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις (μόριο 1).

ι) Ο δικαιούχος έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο με πιστοποιημένη αναπηρία 67% και άνω ή πάσχουν από σοβαρές παθήσεις (μόριο 1).

Ποιοι φοιτητές δεν έχουν δικαίωμα

α) Οι φοιτητές στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί μετεγγραφή ή μεταφορά θέσης εισαγωγής κατά τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη, εφόσον αιτούνται εκ νέου μετεγγραφής από τη σχολή ή το τμήμα στο οποίο έχουν εγγραφεί με μετεγγραφή ή μεταφορά θέσης εισαγωγής. Οσοι όμως έχουν εισαχθεί σε σχολή ή τμήμα διαφορετικό από αυτό στο οποίο τους χορηγήθηκε κατά τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη μετεγγραφή δύνανται να αιτηθούν μετεγγραφή.

β) Φοιτητές των οποίων η διάρκεια φοίτησης έχει υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου.

γ) Φοιτητές που με αίτησή τους έχουν διακόψει τη φοίτησή τους, εκτός αν η διακοπή οφείλεται σε αποδεδειγμένους λόγους υγείας ή σε λόγους ανωτέρας βίας.

δ) Φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα ΑΕΙ καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων με επιπλέον ποσοστό, όπως τέκνα των Ελλήνων εξωτερικού, αλλοδαποί – αλλογενείς κ.ά.