Τα stress tests των τραπεζών αποκάλυψαν τις κεφαλαιακές ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ταυτόχρονα τους λόγους που τις προκάλεσαν. Ο βασικότερος από αυτούς είναι η εκτίναξη των επισφαλειών, που έφτασαν στο δυσθεώρητο ποσό των 107 δισ. ευρώ. Η ύφεση στην αγορά, η εκτίναξη της ανεργίας, η πολιτική και κοινωνική αβεβαιότητα αλλά και η απροθυμία κάποιων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προκάλεσαν το άλμα στα κόκκινα δάνεια.

Αυτή είναι και η πραγματική μεγάλη πληγή του τραπεζικού συστήματος, που αν δεν επουλωθεί απειλεί να τινάξει στον αέρα ακόμη μία προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης.

Τα μηνύματα από τις διοικήσεις των τραπεζών είναι θετικά και ουσιαστικά τις τελευταίες ώρες διαμηνύουν ότι ήδη έχουν εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια. Οι τραπεζίτες όμως γνωρίζουν καλά ότι αν δεν βάλουν φρένο στα επισφαλή δάνεια, πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το κομβικό σημείο για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Με αφορμή την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίησή του, να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων και των επισφαλειών κάνοντας ουσιαστικά μια νέα αρχή.

Προϋπόθεση βέβαια για να συμβεί αυτό είναι να υπάρξει το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο, τόσο όσον αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά όσο και σχετικά με τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων.

Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι εξελίξεις αυτές θα πρέπει να τρέξουν παράλληλα με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Εφόσον γίνει αυτό, θα δοθεί ακόμη ένα μήνυμα προς τους υποψήφιους επενδυτές ότι η κατάσταση εξομαλύνεται, γεγονός που θα ενισχύσει τη συμμετοχή τους.

Παράλληλα βέβαια τονίζουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι να επανέλθει η ηρεμία στην αγορά, η οποία με τη σειρά της πηγάζει από την πολιτική σταθερότητα. «Οσο υπάρχει ακόμα φόβος για το αύριο της χώρας δεν θα δούμε μείωση στις επισφάλειες» τονίζουν.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζουν ότι ορόσημο θα αποτελέσει το τέλος του χρόνου. Μέχρι τότε, από τη μια θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση και από την άλλη να έχουν τεθεί οι κανόνες για τα κόκκινα δάνεια.