Project Syndicate

Μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική της Αμερικής έχει συμβεί. Οι τρεις ισχυρότεροι υποψήφιοι για το χρίσμα της ηγεσίας των Δημοκρατικών ενόψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών τώρα συμφωνούν ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο χρηματοπιστωτικός κλάδος δεν είναι ικανοποιητική και ότι χρειάζονται περισσότερες αλλαγές. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί ότι η νομοθεσία Dodd-Frank του 2010 για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς και ο πρώην κυβερνήτης Μάρτιν Ο’Μάλεϊ θέλουν να κάνουν ακόμη περισσότερα. Οι τρεις τους όμως διαφωνούν για το εάν θα πρέπει να περάσει νέα νομοθεσία ώστε να διαχωρίζονται οι δραστηριότητες των εμπορικών τραπεζών από τις επενδυτικές δραστηριότητες. Το θέμα είναι γνωστό και ως η αναγέννηση του τραπεζικού νόμου του 1933, γνωστού και ως νόμου Glass-Steagall, που διαχώριζε τις δραστηριότητες των εμπορικών τραπεζών από τις επενδυτικές δραστηριότητες.

Λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση του 2008, οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ είχαν ίδια κεφάλαια που αναλογούσαν στο 4% των στοιχείων του ενεργητικού τους. Δεν επαρκούσαν για να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα. Σήμερα οι μεγάλες τράπεζες που έχουν απομείνει έχουν ίδια κεφάλαια που αναλογούν στο 5% των στοιχείων του ενεργητικού –αυτό σημαίνει ότι χρηματοδοτούνται σε ποσοστό 95% με χρέος.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα μπορεί να παρομοιαστεί με παρ’ ολίγον εναέρια σύγκρουση αεροσκαφών. Δεν υπάρχουν όμως λεπτομερείς αναφορές για το τι δεν πήγε καλά. Ενας νέος νόμος Glass-Steagall θα μπορούσε να κάνει πιο διαφανείς τις διαδικασίες λειτουργίας των μεγάλων τραπεζών προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια όσον αφορά κάθε τους δραστηριότητα.

Ο Σάιμον Τζόνσον είναι καθηγητής στο MIT Sloan, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ και συνιδρυτής του οικονομικού ιστολογίου The Baseline Scenario.