Η Goldman Sachs βλέπει την πρόβλεψή της για την ισοτιμία του ευρώ προς το δολάριο έτοιμη να επιβεβαιωθεί, καθώς τον Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να ακολουθήσουν εντελώς αντίθετη νομισματική πολιτική. Ο επενδυτικός οίκος προβλέπει ότι η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος θα εξισωθεί με αυτή του αμερικανικού.

Η Fed ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι στις 16 Δεκεμβρίου, που είναι και η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της, θα εξετάσει να προχωρήσει σε αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια. Η ανακοίνωση αυτή ήρθε λίγες μόνο μέρες μετά το σήμα που έστειλε η ΕΚΤ ότι στις 3 Δεκεμβρίου μπορεί να αποφασίσει και νέα χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής. Οι εξελίξεις αυτές εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος οδηγώντας τα δύο νομίσματα στην ίδια ισοτιμία. Το αμερικανικό νόμισμα είχε σημειώσει σημαντική άνοδο τον περασμένο Μάρτιο, με την ισοτιμία του ευρώ να φτάνει έως τα 1,0458 δολάρια. Στη συνέχεια όμως το ενιαίο νόμισμα ακολούθησε νέα ανοδική πορεία. Στις αρχές του 2015 η ισοτιμία του ευρώ διαμορφωνόταν στα 1,2109 δολάρια.

Οπως εκτιμά ο Ρόμπιν Μπρουκς, που είναι αναλυτής της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη, το ευρώ αναμένεται να φτάσει στα 1,05 δολάρια ενόψει της επερχόμενης συνάντησης των μελών της ΕΚΤ στις 3 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο μέχρι τα τέλη του έτους.

ΡΑΛΙ ΑΝΟΔΟΥ. Τις τελευταίες ημέρες το αμερικανικό νόμισμα έχει πραγματοποιήσει ράλι 3,5% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία του ευρώ να διαμορφώνεται στα 1,0923 δολάρια. Αναλυτές και οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι τώρα οι πιθανότητες να προχωρήσει η Fed σε αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο έχουν ανέβει στο 50% από 32% που ήταν προηγουμένως. Η μεταβολή αυτή καταγράφηκε μετά το σήμα που έδωσε η Fed ότι η αμερικανική οικονομία έχει παρουσιάσει νέα σημάδια βελτίωσης. Αντίθετα, η ΕΚΤ έχει δώσει σήμα ότι εξετάζει την παροχή ακόμη μεγαλύτερης ρευστότητας καθώς η Ευρώπη εξακολουθεί να απειλείται από τον χαμηλό πληθωρισμό.

© Bloomberg News