Είναι η ιδέα μας ή κάποια μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα χρειαστούν περίσσιο θάρρος για να υποδεχθούν την είδηση; Οτι ο χρυσός και πάνοπλος πολεμιστής της Πύλου καθαρίστηκε από τόνους Ιστορίας και πήρε τη δική του θέση στη μίζερη καθημερινότητά μας. Θάρρος, επειδή υπεύθυνοι για την ανακάλυψη είναι γνήσιοι εκπρόσωποι από την κουλτούρα της αριστείας. Την τόσο δυσφημημένη στις ημέρες μας, την τόσο απρόσμενα διχαστική.

Ο Αμερικανός Τζακ Ντέιβις δεν είναι μόνο καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι από το 1993. Είναι και μέλος του Συμβουλίου Ιδρύματος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο από το 2012. Από αυτά που κυνηγήθηκαν στο αριστερίζον φαντασιακό ως φορείς εξωθεσμικής εξουσίας και κυψέλες σκοπιμοτήτων. Γι’ αυτό και η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη που καταργεί τη δυνατότητά τους να προεπιλέγουν τρεις φιναλίστ μεταξύ όσων θέτουν υποψηφιότητα για την πρυτανεία.

Πίσω από τα Συμβούλια Ιδρυμάτων οι μπαρουτοκαπνισμένοι αντιστασιακοί των ΑΕΙ δημιούργησαν έναν φανταστικό πόλεμο. Η λίστα των τριών υποψηφίων έγινε σκάνδαλο «αντισυνταγματικότητας». Η ψήφος των καθηγητών ιερό προνόμιο «που έχουν ακόμη και οι μαθητές γα την ανάδειξη των δεκαπενταμελών». Και οι διδάσκοντες που έρχονταν από αμερικανικά ή ευρωπαϊκά πανεπιστήμια –ο Ντέιβις, εν προκειμένω –χαρακτηρίστηκαν «εξωτικά μέλη», άσχετα με τον αθώο και ευγενικά πλασμένο μικρόκοσμο των ελληνικών ΑΕΙ.

Απέναντι στις ανάγκες μιας ρεαλιστικής διαχείρισης των πανεπιστημιακών ελλειμμάτων -έστω και αν αυτή προϋπέθετε τη βελτίωση του προηγούμενου νόμου -, αντιτάχθηκε η γνωστή ιερεμιάδα για τα δικαιώματα (που πάντα είναι αριστερής εμπνεύσεως και εθνοδιεγερτικά). Η ρητορεία αυτή είχε ήδη ένα θύμα: τον ομότιμο καθηγητή Κλασικής Φιλολογίας του ΑΠΘ Γρηγόρη Σηφάκη που παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης στα μέσα του μήνα.

Αλλά τώρα είναι ημέρες γιορτής. Τώρα ακόμη και οι κήρυκες της αντι-αριστείας οφείλουν να συγχαρούν την αθόρυβη έκρηξη μεθοδικότητας από τους εξωτικούς Αμερικανούς που σκάβουν στην ευρύτερη αρχαιολογική περιοχή της Πύλου τα 25 τελευταία χρόνια.