Δραστική μείωση των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης αλλά και νέες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακριβών ΙΧ μεγάλου κυβισμού δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που οι αποφάσεις εφαρμογής των προβλέψεων του Μνημονίου για τη φορολόγηση των αγροτών απειλούν να πολλαπλασιάσουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ενημέρωσε εκπροσώπους των αγροτών ότι από τη χρήση του 2016 ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών τους θα αυξηθεί στο 20% (από 13%) πριν καταλήξει στο 26% το 2017, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των εκπιπτόμενων δαπανών. Λίγο αργότερα, άλλωστε, με το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή επισφραγίστηκε η κατάργηση της επιστροφής φόρου για το αγροτικό ντίζελ από τον Οκτώβριο του 2016, μετά τον περιορισμό της στο μισό από τον φετινό Οκτώβριο.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Στους μισούς άλλωστε δεν αποκλείεται να περιοριστούν και οι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών προαναγγέλλουν την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης ακόμα και σήμερα με αυστηροποίηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Πέρυσι το επίδομα των 35 λεπτών ανά λίτρο χορηγήθηκε σε περίπου 1,1 εκατομμύρια νοικοκυριά, αλλά οι 350.000 δικαιούχοι ακόμα περιμένουν να εισπράξουν την τελευταία δόση συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ. Η συνολική δαπάνη για επίδομα θέρμανσης από τα 210 εκατ. ευρώ πέρυσι έχει συρρικνωθεί φέτος στα 105 εκατ. ευρώ –όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο –και ανάλογα θα περιοριστούν και οι δικαιούχοι.

Οσον αφορά τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ, στο υπουργείο Οικονομικών ευελπιστούν να έχουν καταλήξει σε αποφάσεις έως την ερχόμενη εβδομάδα. Ηδη τρέχουν διάφορα σενάρια σε επίπεδο υπηρεσιακών προτάσεων, στη βάση όμως της γραμμής που έχει δώσει ο Τρύφων Αλεξιάδης και ορίζει αύξηση των επιβαρύνσεων για τα μεγάλα, καινούργια και ακριβά ΙΧ και μειώσεις για τα μικρά σε κυβικά αλλά μεγάλα σε ηλικία αυτοκίνητα.