Την κατάργηση της επιστροφής φόρου για το αγροτικό ντίζελ, την αύξηση του φόρου από το 2016 για τους ανεξάρτητους μικρούς παραγωγούς μπίρας και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε χθες στη Βουλή με τη μορφή του επείγοντος. Από εκεί και πέρα περιλαμβάνει πληθώρα άλλων διατάξεων, από αυτές για την παιδεία, όπου από το 2016 καθιερώνονται διπλές εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση λόγω αλλαγής του εξεταστικού συστήματος, μέχρι εκείνες για τη μετατροπή σε χώρο πρασίνου και αναψυχής της πρώην έκτασης 640 στρεμμάτων των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα που εξαιρέθηκε της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες της έκτασης (Εθνική, ΑΓΕΤ κ.ά.) θα παραχωρήσουν τμήμα των εκτάσεων που έχουν προκειμένου να αναπτυχθεί ένα μητροπολιτικό πάρκο για τις ανάγκες του Δυτικού Πειραιά.

Σε φορολογικό επίπεδο, καταργείται πλήρως από την 1η Οκτωβρίου 2016 η επιστροφή φόρου για το αγροτικό ντίζελ, ενώ από την αρχή του επόμενου έτους αυξάνεται ο φόρος για τους ανεξάρτητους μικρούς παραγωγούς μπίρας. Με άλλα λόγια, από την 1η Ιανουαρίου θα «τσιμπήσουν» οι τιμές της μπίρας που παράγεται από μικρά ανεξάρτητα ζυθοποιεία. Κι αυτό καθώς καταργείται η ισχύουσα διάταξη που προβλέπει μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης 50% για όλα τα μικρά ζυθοποιεία εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα τον χρόνο. Με τη νέα διάταξη οι μειωμένοι συντελεστές διαφοροποιούνται ανάλογα με τον όγκο της ετήσιας παραγωγής των ζυθοποιείων φτάνοντας ώς και το 75% του ισχύοντος συντελεστή. Από το μέτρο αυτό η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπράξει το 2016 ποσό ύψους 3,4 εκατ. ευρώ. Στο μέτωπο της παιδείας, αλλάζει από το 2016 το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από του χρόνου οι παλαιοί απόφοιτοι θα μπορούν, αν επιθυμούν, να διαγωνιστούν με το παλαιό σύστημα προκειμένου να διεκδικήσουν ποσοστό θέσεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, το οποίο και θα καθοριστεί. Εναλλακτικά, θα μπορούν να διαγωνιστούν με το νέο εξεταστικο σύστημα διεκδικώντας μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μαζί με τους αποφοίτους του 2016, αλλά χωρίς ειδικό ποσοστό.

Στο θέμα των δασών, δεν κηρύσσονται αναδασωτέες οι εκτάσεις που καταστρέφονται από πυρκαγιά για τις οποίες έχει προηγουμένως χορηγηθεί έγκριση επέμβασης πριν από την καταστροφή τους από την πυρκαγιά. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι δάση και οι δασικές εκτάσεις που καίγονται κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέα ανεξαρτήτως της θέσης όπου βρίσκονται.