Οι κεντρικές τράπεζες έχουν χάσει τον δρόμο τους καθώς εμμένουν στην επίτευξη στόχων πληθωρισμού σε έναν κόσμο χωρίς πληθωρισμό. Με τα βασικά επιτόκια δανεισμού κοντά σε μηδενικά επίπεδα, η νομισματική πολιτική έχει γίνει από εργαλείο σταθερότητας των τιμών σε παράγοντα χρηματοοικονομικής αστάθειας. Χρειάζεται επειγόντως να υπάρξει μια νέα προσέγγιση.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κάνει ένα μεγάλο λάθος καθώς βασίζεται σε μεθοδολογία πρόβλεψης του πληθωρισμού η οποία συνυπολογίζει «ειδικούς παράγοντες» - π.χ. τις ευμετάβλητες τιμές αγαθών όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια.
Οι συνέπειες δεν ήταν καλές. Τα τελευταία 15 χρόνια οι αγορές έχουν χάσει την ισορροπία τους καθώς σειρά από φούσκες έχουν οδηγήσει σε κρίσεις οι οποίες το διάστημα 2008-2009 οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία ένα βήμα πριν από την άβυσσο.
Οι σύγχρονοι κεντρικοί τραπεζίτες θυμίζουν τον στρατό της Βρετανίας στη Μάχη της Σιγκαπούρης το 1942. Πεπεισμένοι ότι οι Ιάπωνες θα επιτεθούν από τη θάλασσα, οι Βρετανοί έχτισαν την άμυνά τους βασισμένοι στο πυροβολικό το οποίο μπορούσε να βάλει μόνο προς τον Νότο. Οταν οι Ιάπωνες εμφανίστηκαν από τη ζούγκλα του Βορρά, οι Βρετανοί δεν μπορούσαν να τους σταματήσουν. Η Σιγκαπούρη σύντομα έπεσε και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ήττα του τότε πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ. Οι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως και ο βρετανικός στρατός στη Σιγκαπούρη, έχουν στρέψει τα όπλα τους σε λάθος κατεύθυνση. Είναι καιρός να στρέψουν το οπλοστάσιό τους προς τον σημερινό εχθρό: τη χρηματοοικονομική αστάθεια. Σε αυτή τη βάση τα επιχειρήματα για ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερα.
Ο Στίβεν Ρόουτς είναι υφηγητής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia. Εχει γράψει το βιβλίο «Unbalanced: The Codependancy of America and China».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από