Η Βρετανία θα παρατείνει τη στρατιωτική παρουσία της στο Αφγανιστάν κατά έναν χρόνο λόγω των προκλήσεων στο θέμα της ασφάλειας που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι αφγανικές δυνάμεις, δήλωσε την Τρίτη ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον.

Οι Ταλιμπάν έχουν εξαπολύσει επιθέσεις μετά την αποχώρηση πέρυσι των περισσότερων ξένων δυνάμεων. Πολλές περιφέρειες σε όλη τη χώρα βρίσκονται τώρα πλήρως ή μερικώς υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Ο Φάλον δήλωσε πως οι αφγανικές δυνάμεις (ANDSF) υποβλήθηκαν σε «δοκιμασία» τον περασμένο χρόνο, αλλά είναι όλο και πιο επαγγελματικές και ικανές.

«Η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει πως θα χρειαστεί χρόνος για να καταστούν οι ANDSF μια πλήρης μάχιμη δύναμη ικανή να παρέχει πλήρη ασφάλεια στον λαό του Αφγανιστάν» αναφέρει ο Φάλον σε γραπτή δήλωσή του προς το Κοινοβούλιο.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε κατά το 2016 την κλίμακα της σημερινής βρετανικής στρατιωτικής αποστολής στη χώρα για να βοηθήσουμε στην οικοδόμηση ενός ασφαλούς και σταθερού Αφγανιστάν. Το εύρος και ο ρόλος της αποστολής της Βρετανίας δεν αλλάζουν» αναφέρει.

Η Βρετανία είχε προηγουμένως δεσμευθεί να διατηρήσει στρατεύματα στο Αφγανιστάν μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. Διατηρεί περίπου 450 στρατιώτες που μετέχουν στην εκπαίδευση των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων, εργάζονται στα αφγανικά υπουργεία που είναι αρμόδια για την ασφάλεια και υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ.