Δημοσιεύθηκε χτες στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση που αυξάνει μέχρι 17 τα χρόνια εργασίας, για περιπτώσεις ασφαλισμένων που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση πρόωρης συνταξιοδότησης. Υπολογίζεται ότι με τις παρεμβάσεις αυτές επηρεάζεται αρνητικά η ζωή περίπου 150.000 εργαζομένων, οι οποίοι εγκλωβίζονται ανάλογα με την περίπτωση, από 6 μήνες έως 17 έτη παραπάνω δουλειάς. Η απόφαση περιέχει δύο αναλυτικούς πίνακες, οι οποίοι δείχνουν ξεκάθαρα την αύξηση στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ανά έτος και ανά ηλικία του ενδιαφερομένου.
Η υπουργική απόφαση έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας που υπήρχε στο 3ο Μνημόνιο και η οποία ξεκαθαρίζει ότι από το 2022 και μετά όλοι οι εργαζόμενοι θα συνταξιοδοτούνται για χορήγηση πλήρους σύνταξης είτε στα 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας, είτε στα 67 έτη με 15 χρόνια ασφάλισης.
Συνεπώς, η αύξηση των ορίων ηλικίας πραγματοποιείται εντός της επόμενης επταετίας, με στόχο να κλείσει κάθε παράθυρο διαφυγής πριν από τα 62 ή τα 67 έτη, ανά περίπτωση, έως το 2022.
Στην ίδια απόφαση σημειώνεται ότι το επιπλέον πέναλτι - ποινή 10% που θα επιβάλλεται σε όσους βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τα γενικά όρια συνταξιοδότησης θα υπολογίζεται στο ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τις μειώσεις που ήδη προβλέπονται (6% για κάθε έτος πριν από τα γενικά όρια, με ανώτατη περικοπή το 30%). Θα επιβάλλεται δε, μέχρι να συμπληρωθεί το νέο όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.
ta nea.gr
Ολη η υπουργική
απόφαση
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από