Σε προεκλογική τροχιά μπαίνει και επίσημα η Ισπανία, καθώς διαλύθηκε η Βουλή εν όψει των εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε πολλά να πει στα Μέσα Ενημέρωσης, στέλνοντας μηνύματα κυρίως προς τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ξεκαθάρισε ότι η προεκλογική εκστρατεία του Λαϊκού Κόμματος θα κινηθεί στο τρίπτυχο «εργασία, εμπιστοσύνη, ανάπτυξη».

Για τον ίδιο, η δεύτερη (μετά την οικονομία) πρόκληση είναι το ζήτημα της Καταλονίας. Αφού επανέλαβε αρκετές φορές ότι συναντήθηκε κατ’ επανάληψη με τον Αρτούρ Μας, όσες φορές εκείνος του το ζήτησε, ξεκαθάρισε ότι η δίκη του «κόκκινη γραμμή» είναι η ακεραιότητα της Ισπανίας και ισοπολιτεία.

«Μόνο ο λαός συνολικά μπορεί να αποφασίσει για το ζήτημα και εγώ τήρησα τη δέσμευσή μου να υπερασπιστώ τη νομιμότητα. Μίλησα με όλους, δεν αρνήθηκα σε κανέναν το διάλογο, αλλά μην μου ζητάτε να παρανομήσω. Αυτό δεν θα το κάνω ποτέ.»

Οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αρκετές φορές για το τι θα πράξει μετεκλογικά, αν -όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- δεν πάρει την αυτοδυναμία.

«Επιδιώκω τη νίκη του Λαϊκού Κόμματος και θα κυβερνήσω αν κερδίσω» είπε, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά αυτό που έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει τα κορυφαία στελέχη: το Κόμμα θα συνομιλήσει μόνο από την πρώτη θέση.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με δήλωση που έκανε ο ηγέτης των Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, να ζητά την «πολιτική κεφαλή» του ίδιου ως προϋπόθεση για κυβερνητική συνεργασία, ο Ραχόι το αντιμετώπισε με χιούμορ.

«Έχω σκοπό να ζήσω πολύ καιρό. Και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αλλάξει θέση στο κεφάλι μου».

Επισήμως, η προεκλογική εκστρατεία αρχίζει στις αρχές Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι η τετραετία Ραχόι είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια από το 1977, οπότε έγιναν στη χώρα οι πρώτες εκλογές μετά το θάνατο του Φράνκο.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφές προβάδισμα στο κόμμα του Ραχόι, ωστόσο, ακόμα τα κουκιά δεν βγαίνουν για την πολυπόθητη αυτοδυναμία.