Απασφαλίζουν οι υποψήφιοι αρχηγοί στη ΝΔ καθ’ οδόν προς την αναμέτρηση της 22ης Νοεμβρίου, η οποία «κλείδωσε» και από τεχνικής πλευράς έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη της εταιρείας μηχανοργάνωσης που προκρίθηκε για τη διενέργεια των εσωκομματικών εκλογών.

Οι διαδοχικές επιθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα που έχουν ξεκινήσει οι τέσσερις διεκδικητές της γαλάζιας ηγεσίας προμηνύουν προεκλογική σύγκρουση, που μπορεί να οδηγηθεί εκτός ορίων και να δοκιμάσει την κομματική συνοχή, παρά τους όρκους κάθε πλευράς ότι θα διασφαλιστεί η ενότητα του κόμματος. Οι καπνισμένες κάννες από την ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε την εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Μαδρίτη έχουν εντείνει την ανησυχία αρκετών στελεχών για την τροπή που μπορεί να πάρει η σύγκρουση, ενώ επηρεάζουν και τις συμμαχίες που φαινόταν ότι διαμορφώνονται προεκλογικά.

ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, επιδιώκοντας να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή απέναντι στις κομματικές βαρονίες και την ομαδοποίηση βουλευτών και στελεχών, χθες έβαλε στο στόχαστρο και την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ κλιμάκωσε την επίθεσή του κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη εκπέμποντας σαφές μήνυμα ότι αυτόν θεωρεί βασικότερο αντίπαλό του στη μάχη της ηγεσίας. Σημειώνεται ότι η απόπειρα διαφοροποίησης του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από παγιωμένους κομματικούς μηχανισμούς είχε ξεκινήσει στην αφετηρία της προεκλογικής κούρσας με το πολιτικό άδειασμα του Κώστα Καραμανλή και συνεχίστηκε με την αποστασιοποίησή του από τον Αντώνη Σαμαρά.

Στον αντίποδα, επίθεση εναντίον του Τζιτζικώστα εξαπέλυσε χθες ο Αδωνις Γεωργιάδης, επιχειρώντας να καταγραφεί ως βασικός συνήγορος υπεράσπισης της πρωθυπουργίας Σαμαρά και διαγράφοντας παράλληλα την εικόνα που είχε διαμορφωθεί περί μιας συμμαχίας του με τον περιφερειάρχη, με ώθηση από τη σαμαρική πτέρυγα. Επιτελικά στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι ο Τζιτζικώστας θα επιδιώξει το προσεχές διάστημα να φιλοτεχνήσει μια εικόνα ενός υποψηφίου που κινείται «μόνος εναντίον όλων» απαλλαγμένος από εσωκομματικές εξαρτήσεις.

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ. Η εξέλιξη αυτή προφανώς είναι απότοκος και των δημοσκοπικών ευρημάτων που δείχνουν ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διατηρεί ισχυρό προβάδισμα και δείχνει ακλόνητο φαβορί σε μια μάχη που θα κριθεί στο επίπεδο της κομματικής βάσης της ΝΔ, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας βελτιώνει σημαντικά την εικόνα του εάν στις γαλάζιες κάλπες δηλώσουν «παρών» και αδρανοποιημένα μέλη ή παλαιοί ψηφοφόροι που έχουν στρέψει την πλάτη στο κόμμα ή ακόμη ψηφοφόροι που κινούνται πλέον σε άλλους κομματικούς χώρους. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εξάλλου, το πιθανότερο σενάριο είναι η εκλογή να κριθεί στον δεύτερο γύρο. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο νυν πρόεδρος της ΝΔ επενδύει και προσπαθεί να ενισχύσει το αρχηγικό προφίλ του, στοχεύοντας κυρίως προς την πλευρά Τζιτζικώστα και αποβλέποντας και σε μια αναμέτρηση β’ γύρου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να κερδίσει έδαφος προβάλλοντας εαυτόν ως βασικό εγγυητή της κομματικής ενότητας.

ΤΑ ΑΠΟΤΟΚΑ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ. Τα πολεμικά επεισόδια στη ΝΔ ανοίγουν νέες πληγές δίπλα στα τραύματα που άνοιξαν στη Μαδρίτη. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας κατηγόρησε τον Μεϊμαράκη ότι έστησε μια «θεατρική παράσταση» στο συνέδριο του ΕΛΚ και ακολούθησε «κόλπα του παλαιού πολιτικού συστήματος» με στόχο να υποβαθμίσει τους συνυποψηφίους του. «Στη Μαδρίτη δεν πήγαμε για βεγκέρες, για φωτογραφίες και δημόσιες σχέσεις, ούτε για να εξάγουμε τα εσωκομματικά μας ζητήματα» ήταν η απάντηση από την πλευρά του προέδρου του κόμματος διά του στενού συνεργάτη του Θόδωρου Αμπατζόλγου.

Στη διένεξη μπήκε και ο Γεωργιάδης, ο οποίος επίσης έχει κατηγορήσει για «προσχηματική πρόσκληση» τον Μεϊμαράκη, αλλά στοχεύοντας αυτή τη φορά τον περιφερειάρχη και κλείνοντας το μάτι στους σαμαρικούς: «Ο Τζιτζικώστας συγκρούστηκε με τον Σαμαρά για τον ΕΝΦΙΑ και διότι «στραγγάλισε» την Αυτοδιοίκηση κ.λπ. Εγώ θα υπερασπιστώ την κυβέρνησή μας! Απευθύνομαι σε όλους τους νεοδημοκράτες που δώσαμε μαζί τη μάχη της 25ης Ιανουαρίου και τους λέω: Να είστε υπερήφανοι για την κυβέρνησή μας!».