«Με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας συζητήσαμε διάφορα επείγοντα ζητήματα. Σαφής η δέσμευση να ολοκληρώσουμε επιτυχώς την αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας».

Αυτό έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, μετά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Δευτέρας με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε, επίσης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Το «θετικό και φιλικό κλίμα» στο οποίο διεξήχθη η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, επισήμαναν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας, ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα, όπως τα «κόκκινα δάνεια», η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ασφαλιστικό και η αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ο Πρωθυπουργός επισήμανε καταρχήν ότι η Ελλάδα σηκώνει πολύ βάρος σε σχέση με το προσφυγικό και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από την ΕΕ και από τους θεσμούς.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα πολιτικής σταθερότητας για την εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι ορισμένα μέτρα, όπως τα «κόκκινα δάνεια», πλήττουν την κοινωνική συνοχή και επιβαρύνουν τις αντοχές της κοινωνίας.

Σύμφωνα, πάντα, με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, ο κ. Ντομπρόβσκις από την πλευρά του είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δογματισμοί και εξέφρασε την πεποίθησή του για την δυνατότητα εξεύρεσης κοινού τόπου μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

«Χρειαζόμαστε μία έγκαιρη πρώτη αξιολόγηση», υπογράμμισε νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

«Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα και να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη» τόνισε χαρακτηριστικά.