Πυρά εξαπέλυσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη σχετικά με την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει εμπλακεί σε ένα επικίνδυνο «φαύλο κύκλο», με την ακατανόητη ιδεολογική και “ταξική” εμμονή της να επιβάλλει ΦΠΑ στην Εκπαίδευση με θύματα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, εφήβους και νέους και τις οικογένειές τους.

»Η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου είναι απόλυτα εκτεθειμένη μια και πρόκειται για δική της πρόταση προς τους εταίρους (όπως αποκάλυψε ο Επίτροπος Μοσκοβισί), αλλά και γιατί είχε κατ’ επανάληψιν διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι τελικά το μέτρο θα αποσυρθεί, δεν θα ισχύσει, θα βρεθούν «ισοδύναμα».

»Όλοι θυμούνται τις προεκλογικές δηλώσεις του ίδιου του κ. Τσίπρα, αλλά και την πανηγυρική εξαγγελία του για την «κατάψυξη» του μέτρου, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων στην Βουλή!

»Τώρα καταφεύγουν στο φίλτατό τους «είπα-ξείπα». Προσβάλλουν και εξαπατούν για μια ακόμη φορά τους πολίτες και κρατούν σε ομηρία εκατοντάδες οικογένειες..

»Ας σταματήσουν τις δηλώσεις που αποδεικνύουν την ιδεοληπτική και τη διχαστική κοινωνική λογική τους και να σχεδιάσουν με επιμονή την ουσιαστική αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.

»Ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης ο οποίος πρωτοστατεί στην προσπάθεια επιβολής του μέτρου, δείχνει να αγνοεί την πραγματικότητα.

»Η ιδιωτική εκπαίδευση με τις δομές της, έχει σήμερα ένα σημαντικό συμπληρωματικό ρόλο στο όλο σύστημα εκπαίδευσης, προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους, και απασχολεί δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους.

»Η επιβολή του φόρου στην Εκπαίδευση, δημιουργεί μια ακόμη αρνητική πρωτιά για την χώρα μας, μια και ανάλογος φόρος δεν υπάρχει σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.

»Όμως το κύριο είναι ότι η σημαντική επιβάρυνση που θα φέρει αυτός ο φόρος –και ιδιαίτερα αν είναι στο 23%- δεν είναι πενταροδεκάρες και δεν αφορά «κάποιους πλούσιους Έλληνες οι οποίοι μπορούν να τον πληρώσουν», όπως ισχυρίζεται ο κ. Φίλης.

»Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ιδεοληπτική εμμονή της αδυνατεί να κατανοήσει τα εξής δεδομένα:

»Στα Ιδιωτικά δεν πηγαίνουν μόνο γόνοι πλουσίων οικογενειών, αλλά και δεκάδες χιλιάδες νέα παιδιά που οι επαγγελματικές και άλλες υποχρεώσεις των γονέων τους δεν συνδυάζονται με το ωράριο λειτουργίας του δημόσιου σχολείου (π.χ. όταν ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου υποβαθμίζεται).

»Ο Φ.Π.Α. αφορά και τα φροντιστήρια, αλλά και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, όπου εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι που αντιστοιχούν σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, πηγαίνουν για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και τις δυνατότητές τους.

Εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές και φτωχές οικογένειες, που κάνουν περικοπές ή υφίστανται θυσίες, για να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

»Ο ΦΠΑ αφορά και τα ΙΕΚ όπου χιλιάδες νέοι, προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσθετες γνώσεις για να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη της ανεργίας.

»Η αρχική πρόταση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για την επιβολή ΦΠΑ στην Εκπαίδευση ήταν ΑΤΥΧΗΣ, ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ και αποτέλεσμα ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΜΜΟΝΩΝ.

»Μια δήθεν «ταξική φιλολαϊκή επιλογή», που δήθεν αφορά τους «έχοντες» αλλά και στην ουσία επιβαρύνει εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες και απειλεί την εργασία δεκάδων χιλιάδων εκπαιδευτικών και εργαζόμενων που θα πάρουν τον δρόμο της ανεργίας».

.