Παρέμβαση στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα για τα κόκκινα δάνεια έκανε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας διατυπώνοντας πρόταση ώστε να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας.

Συγκεκριμένα, πρότεινε, όσο διαρκεί η κρίση, να πληρώνουν όλοι –ακόμη και όσοι έχουν εισόδημα κάτω από ένα ορισμένο ύψος –ένα συμβολικό ποσό, π.χ. 1,2% του υπολοίπου του δανείου τους. Ετσι, όποιος έχει π.χ. υπόλοιπο δανείου 100.000 ευρώ –ποσό που, όπως σημειώνει, είναι πάνω από τον μέσο όρο δανείου των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας –θα επιβαρύνεται το πολύ με 1.200 ευρώ τον χρόνο ή με 100 ευρώ τον μήνα, υποκαθιστώντας το όποιο επιτόκιο με παράλληλη αναστολή των δόσεων του κεφαλαίου.

ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ. Ο Μιχ. Σάλλας δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας: «Πέραν του γεγονότος ότι αυτό αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική αδικία, προκαλεί και ζημιά στις τράπεζες», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις. Οπως εξήγησε, αν όλα αυτά τα ακίνητα περιέλθουν στις τράπεζες, θα εκμηδενιστεί η αξία τους, ενώ επιπλέον υπάρχουν κόστη συντήρησης, φύλαξης κ.τ.λ. «Η έναρξη διαδικασίας πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία καταλήγει να είναι εις βάρος των τραπεζών. Η συμβολική καταβολή, όμως, ενός μικρού ποσού, που μπορεί να γίνεται με παρακράτηση από μισθό, σύνταξη, επίδομα κ.τ.λ., είναι δίκαιη και αντικειμενική. Είμαι απόλυτα αντίθετος να στερηθούν τα σπίτια τους βιοπαλαιστές, μικροσυνταξιούχοι και άνεργοι και να επωμισθούν ένα τέτοιο βάρος, ηθικό και οικονομικό, οι τράπεζες» πρόσθεσε. Σημείωσε δε ότι η πρόταση είναι δίκαιη έναντι των συνεπών δανειοληπτών που αισθάνονται ιδιαίτερα αδικημένοι καθώς και έναντι εκείνων που νοικιάζουν σπίτια και βρίσκονται ενδεχομένως στην ίδια ή και χειρότερη κατάσταση από τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας.

ΔΙΑΦΩΝΙΑ. Τα κόκκινα δάνεια ήταν το βασικό θέμα διαφωνίας κυβέρνησης και δανειστών την περασμένη εβδομάδα και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση και να μπορέσει να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ. Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει να προστατεύονται κατοικίες αξίας έως 325.000 ευρώ (για οικογένεια με τρία παιδιά και άνω) ενώ η τρόικα αντιπροτείνει προστασία για αντικειμενική αξία κατοικίας έως 120.000 ευρώ. Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς υποστηρίζει ότι δεν έχει νόημα να αλλάξει το όριο που είχε υιοθετηθεί στο παρελθόν ως αξία σπιτιού.