Η διαχείριση των κόκκινων δανείων και δη των στεγαστικών είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αγκάθι για όλους τους εμπλεκομένους. Οι τράπεζες, η κυβέρνηση αλλά και οι θεσμοί έχουν εμπλακεί σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ, το οποίο απειλεί να τινάξει στον αέρα τη μεταξύ τους διαπραγμάτευση.

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση και οι τράπεζες είναι από κοινού αντίθετες στην απελευθέρωση, για διαφορετικούς όμως λόγους. Για την πολιτική ηγεσία, το να «βγουν στον δρόμο» οικογένειες δανειοληπτών θα είναι ένα ισχυρότατο πλήγμα επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά. Οι τράπεζες, από την άλλη, γνωρίζουν ότι αν βγουν στο σφυρί 100.000 ακίνητα, η κτηματαγορά θα καταρρεύσει συμπαρασύροντας μαζί της τους ισολογισμούς τους. Ταυτόχρονα, σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να περιέλθουν στην κατοχή τους απούλητα σπίτια, τα οποία αποτελούν βάρος και όχι επενδυτική ευκαιρία.

Στον αντίποδα όλων αυτών, οι θεσμοί προβάλλουν ως επιχείρημα τον ηθικό κίνδυνο, ότι δηλαδή δεν μπορούν να προστατεύονται οι κακοπληρωτές εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Το επιχείρημα έχει βάση, τουλάχιστον εν μέρει, καθώς υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό δανειοληπτών που ενώ έχει τη δυνατότητα να καλύψει έστω και ένα μέρος από το χρέος του δεν το κάνει, εκμεταλλευόμενο τις θετικές διατάξεις. Γι’ αυτό και οι τράπεζες τάσσονται υπέρ της επιβολής ουσιαστικών κριτηρίων για το ποιος θα πρέπει από εδώ και στο εξής να προστατεύεται.

Την εξίσωση συμπληρώνουν τα ξένα funds, τα οποία πιέζουν προς την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, ώστε να βάλουν χέρι σε ακίνητα – φιλέτα, πληρώνοντας ένα πολύ μικρό κομμάτι της αξίας τους. Βέβαια, ακόμα και αυτά δεν ενδιαφέρονται για σπίτια της τάξης των 50, των 60 ή και των 80 τ.μ., αλλά για μεγάλες κατοικίες που προστατεύονται καθώς οι ιδιοκτήτες τους εκμεταλλεύονται παραθυράκια της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ετσι, η κάθε πλευρά έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ουσιαστικά επιχειρήματα, γεγονός που κάνει σαφώς πιο δύσκολη τη διαπραγμάτευση. Ομως, καθώς τα κόκκινα δάνεια είναι συνυφασμένα με την ανακεφαλαιοποίηση, τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα.