Σαφές μήνυμα για την ανάγκη τερματισμού της πολιτικής αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την υποδοχή του γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.

«Απαιτούνται αλλαγές ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στη βάση των κανόνων των ευρωπαϊκών μηχανισμών» σχολίασε, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει συνέργια όλων των χωρών της Ε.Ε. «Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την πολιτική της Ευρώπης. Η πολιτική πρέπει να στραφεί προς τον άνθρωπο. Βασικό δεν είναι η οικονομία, αλλά ο άνθρωπος» πρόσθεσε.

Εξαίροντας τις πράξεις της Γαλλίας τον τελευταίο καιρό, όχι μόνο για την Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως «οι σχέσεις μας με τους εταίρους είναι εξαιρετικές αλλά ουδέποτε κρύψαμε την ιδιαίτερη σχέση μας με την Γαλλία». Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως η Γαλλία είναι ένας θεμελιώδης πυλώνας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και άξονας της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ όπως είπε υποδέχθηκε τον κ. Ολάντ «σαν ένα μεγάλο ηγέτη και επικεφαλής ενός μεγάλου έθνους».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε επίσης ζητήματα όπως το προσφυγικό, η ανάγκη ενεργοποίησης της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Συρία, αλλά και το Κυπριακό.

Θετικός εμφανίστηκε ο γάλλος Πρόεδρος στην έναρξη συζητήσεων για το θέμα του χρέους. «Το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για το χρέος που πρέπει να ξεκινήσει» ανέφερε, ζητώντας πάντως η Ελλάδα να παραμείνει σταθερή στις δεσμεύσεις της.

«Γνωρίζουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν» σημείωσε ο κ. Ολάντ, λέγοντας πως στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου στήριξε την Ελλάδα.

«Η Γαλλία ήταν σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας, στο πλευρό της Ελλάδας. Η Γαλλία υποστήριξε προς τους εταίρους της Ε.Ε. ότι πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις» δήλωσε.

«Άλλωστε τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς την Γαλλία και η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα» αναρωτήθηκε, εξαίροντας και το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας την επομένη του δημοψηφίσματος ώστε να δεσμευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Για την επίσκεψή του στη χώρα είπε πως έχει και σκοπό να πειστούν γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Το ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και όχι μόνο η πειθαρχία, αν και η πειθαρχία είναι απαραίτητη. Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα επενδύει στην Ελλάδα» σχολίασε.

Αναφέρθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας ότι «ο πόλεμος στην Συρία έχει οδηγήσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες να περιφέρονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική και η Γαλλία θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση». Για το κυπριακό ανέφερε ότι είναι ένα καθαρά ευρωπαικό ζήτημα που αφορά μία χώρα μέλος της Ε.Ε. και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης.